Consiliul Județean Argeș prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, secție a Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, organizează în data de 11 iunie 2022, la Grădina de Vară din Pitești, Festivalul – Concurs Național de Căluș „Rusaliile la Pitești” – ediția a II – a, Pitești 2022. Evenimentul se adresează cetelor de călușari din sudul României și are ca scop cercetarea, conservarea și promovarea Călușului, simbol național autentic, inclus în 2008 pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.
La eveniment vor fi prezenți membri ai Comisiei Naționale de Salvgradare a Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii, în vederea monitorizării ritualului Călușului.
Având în vedere cele prezentate anterior, am fi onorați și bucuroși totodată să facem împreună „Rusaliile la Pitești”, iar binecunoscutul Hălăișa! să răsune din nou pe străzile Municipiului Pitești.
- Program
- – 12:00 – Primirea participanților în Piața Vasile Milea din Pitești;
- – 12:05 – Defilare spre Grădina de Vară;
- – 12:15 – Spectacolul cetelor de călușari;
- – 13.00 – Întrecerea călușarilor (individual).
- Concursul individual se va desfășura pe categorii de vârstă:
- · < 10 ani;
- · Între 10 și 14 ani împliniți;
- · Între 15 și 19 ani împliniți;
- · Între 20 și 29 ani împliniți;
- · Între 30 și 39 ani împliniți;
- · 40+ ani.
- Timpul maxim alocat fiecărui concurent este de 2 minute.
- Acompaniamentul va fi asigurat obligatoriu cu instrumente tradiţionale – live (fără CD).
- Juriul va fi alcătuit din personalităţi cu recunoaştere naţională din domeniul cercetării şi interpretării folclorului coregrafic – dr Maria Tănase Marin, etnomuzicolog, realizator și producător de emisiuni folclorice la TVR, dr. Cristian Mușa, cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor Constantin Brăiloiu al Academiei Române, Nichita Dragomira, maestru coregraf, Petre Măsală, Tezaur Uman Viu și Bogdan Panțiru, călușar – inițiatorul întrecerii individuale din cadrul Festivalului.
Juirul va acorda punctajul după următoarele criterii:
· Autenticitatea costumului (vor fi apreciați îndeosebi concurenții care poartă opinci cu zurgălăi și pinteni); - · Originalitatea și dificultatea mișcărilor;
- · Poziția corpului;
- · Strigătura.
- Vă așteptăm sâmbătă la ora 12.00 în Piața Milea și la 12.30 la Grădina de vară, să facem împreună „Rusaliile la Pitești”, iar binecunoscutul Hălăișa! să răsune din nou pe străzile Municipiului Pitești.