14.8 C
Pitești
27 feb. 2024

Povestea ursului tomberonist de pe Transfăgărășan (VIDEO)

Dacă e să ne luăm după ce spune Ordonanța, acest urs care a coborât din munte după hrană și a venit la această gheretă de pe Transfăgărășan reprezintă un risc mediu. El caută în tomberonul de gunoi ca să se hrănească. Nu se mai sperie de om, pentru că s-a obișnuit cu el.

El este cel hrănit zi de zi de către turiști, practic nu pare a fi agresiv (dar nu înseamnă că nu este), iar faptul că mirosul de hrană pregătită îl atrage nu pare să-l facă vinovat. Dar va fi împușcat pentru că reprezintă un risc mediu.

Ce ar trebui făcut? În primă fază – alungat. Dar el nu vrea să plece. Nu se sperie de om. În faza a doua, ar trebui tranchilizat și relocat. Tranchilizat… nu are cine… apare instantaneu, se hrănește cu gunoaie, produce stricăciuni și pleacă. Până se constituie echipa, poate primarul nu e prin zonă, vânătorul nu are cu ce să-l tranchilizeze…

Eu aș fi pentru relocare. Dar unde să-l duci?

În fine, a treia posibilitate ar fi să-l împuști pur și simplu.Dar… de ce? Agresiv nu este. E chiar simpatic. Te ia cu fiori pe șira spinării când îl vezi la câțiva metri de tine, mai ales dacă nu ți s-a mai întâmplat asta. Fugi și îl lași să-ți caute prin oale,prin frigider, prin casă. Să scapi cu viață e mai important decât orice. Dar poate că doi dintre cei patru din echipă nu votează „pentru”.

Dv. ce părere aveți?

 

Știrea zilei: Azi s-a aprobat Ordonanța de Urgență care prevede intervenția în cazul atacurilor urșilor. Potrivit acesteia, intervenția în cazul urșilor care ajung în intravilanul localităților se face „gradual”, astfel:

  • îndepărtarea prin diverse mijloace;
  • tranchilizare și relocare;
  • extragere prin eutanasiere sau împușcare.

Cu alte cuvinte, extragerea prin împușcare este meționată doar în cazul în care „siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor sunt puse în pericol”.  De asemenea, urșii pot fi împușcați dacă „siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol”.

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, dacă sunt agresive, caz în care puii vor ajunge într-un adăpost specializat.

În cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar.

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul să fie ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

Ministrul Mediului a explicat că decizia se va lua prin vot, cu majoritate, astfel că 3 membri ai echipei trebuie să susțină aceeași soluție. Acesta a recomandat oamenilor ca, la vederea unui urs în localitate, să sune imediat la 112.

De asemenea, ordonanța prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”

Ordonanța de Urgență prevede și cum poate fi evaluat „comportamentul animalului sălbatic”.

Risc redus: Animalul a fost observat ocazional în intravilan; Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m)

Risc mediu: Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m); Animalul surprins/alungat lansează un atac fals; Animalul a fost observat repetat în intravilan; Animalul nu este oprit de măsuri de protecţie existente; Animalul se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor;

Risc mare: Animalul se află prins într-o capcană neautorizată; Animalul surprins/alungat lansează un atac; Animalul intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului; Animalul nu se retrage când este alungat; Animalul devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante; Animalul atacă omul în zona locuită; Animalul atacă animale domestice în intravilan.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI