Știați că la Pitești există campioni mondiali? Și că îi puteți întâlni oricând, în drum spre serviciu, la piață, în autobuz… fără să știți cine sunt. Modestia lor este direct proporțională cu inteligența.
Ei, bine, ei sunt membrii echipei de RADIOAMATORI de la Clubul Sportiv Universitar Pitești, având numele de concurs YO7KXJ. Sună cam „robotic”, așa-i? Dar tocmai pentru că e ceva deosebit față de ce citim în presă în mod curent, vă vom spune povestea acestor genii modeste și a profesorului de genii din Pitești.
Radioclubul Universitar Pitești funcționează în cadrul Catedrei de Electronică a Universității din Pitești de peste 30 de ani și este afiliat la Federația Română de Radioamatorism (FRR) prin intermediul CSU Pitești din anul 2016, când a fost înființată secția de radioamatorism condusă de profesor-antrenor Mihai Ioan-Spiridon. Activitatea competițională constă în participarea la campionatele naționale de unde scurte și unde ultrascurte organizate de FRR și la campionatele europene și mondiale la care radioamatorii (sportivii) au obținut în mod constant rezultate notabile. Dintre acestea sunt de remarcat:
– două titluri de vicecampion mondial obținute la Campionatul Mondial IARU 432 MHz, la individual, în 2018 de către Iacob Marius (YO2YA) și în 2019 la echipe (Mihai Ioan-Spiridon, Ursulean Gheorghe și Iacob Marius);
– un titlu de campion național la Campionatul Național de Creație Tehnică, ediția 2018 – Ursulean Gheorghe (YO3GNF);
- cupa Romaniei – ediția 2019 – Mihai Ioan-Spiridon (YO7CW);
- titlul de campion național la CN US YO DX HF – ediția 2019;
- locul 1 la YO DX VHF / UHF, ediția 2017 – Iacob Marius.
- locul 1 la YO DX VHF / UHF, ediția 2019 – Iacob Marius.
- locul 1 la echipe (YR7J) și titlul de campion național la Camionatul național în UUS multiband, în 2021;
- locul 1 la Campionatele naționale în UUS seniori individual SHF (Ursulean Gheorghe) și titlul de campion național;
- locul 1 și titlul de campion național la Campionatele naționale în UUS – YR7J categoria echipe SHF;
- de curând, la Campionatul Mondial, unde echipa noastră a concurat de pe muntele Semenic, aceasta s-a clasat pe locul I, în prezent se așteaptă omologarea rezultatelor în vederea acordării titlului de campioni mondiali (până acum au fost vicecampioni mondiali).
De remarcat că la ultima competiție, numărul punctelor obținute de echipajul piteștean a fost aproape dublu față de al următoarei echipe, clasată pe locul II.
Întrebați cum reușesc să mențină această pasiune și să o transforme într-o reușită, să obțină atâtea victorii și atâtea titluri valoroase, Mihai Spiridon ne spune că sunt susținuți de Clubul Sportiv Universitar, care le asigură cheltuileile cu deplasarea la competiții, masa și cazarea (de exemplu, la campionatul mondial au fost 6 persoane), dar pentru tehnică în general se autofinanțează.
– De unde vine izvorul acestei pasiuni? Văd în fotografii că urcați pe dealuri, pe munți, pe vreme nu foarte prietenoasă, stați în corturi, cărați în spate sau cu mașinile tehnica și materialele… Adică nu e ușor ce faceți dv.
– Nu e ușor deloc. Pot spune chiar că dacă nu ești pasionat, nu poți face așa ceva. La mine, e un „microb” vechi. Eram în clasa a VI-a când am făcut primul meu aparat de radio, singur l-am asamblat dintr-un radio „Zefir” – pe vremea aceea abia apăruseră radiourile și televiziunea. De 50 de ani fac asta, neîntrerupt, și de 30 de ani am înființat acest club pe care l-am afiliat la federație în 2016 și în care reușesc să aduc și tineri care să-mi urmeze și să-și urmeze visul.