Interpreta Lavinia Chițu: „Nu e dramatic să trăiești într-o familie de surzi, ci să vezi că nu le sunt respectate drepturile”
CODA, filmul regizat de Sian Heder cu actrița britanică Emilia Jones în rol principal, a câștigat duminică premiul de „Cel mai bun film” din 2021 la gala Premiilor Oscar, prducător Ante Cheng.
Titlul lungmetrajului este un acronim care înseamnă ”Child of Deaf Adult”, copil al unui adult surd, iar întreaga peliculă prezintă povestea unei adolescente care face parte dintr-o familie afectată de surditate.
Pe parcursul lungmetrajului, fata trebuie să aleagă între a-și urma visul de a deveni o cântăreață și a rămâne în localitatea sa natală, ea fiind singura membră a familiei care nu este surdă.
O argeșeancă, în comunitatea CODA
Una dintre puținele interprete de muzică în limbajul surzilor din România, argeșeanca Lavinia Chițu, are o poveste de viață asemănătoare cu cea a personajului principal din filmul CODA.
Ambii părinți ai Laviniei sunt surzi, iar întreaga sa adolescență a fost marcată de problemele de integrare socială provocate de afecțiunea acestora. Totuși, greutățile au reușit să o determine pe Lavinia să devină femeia puternică de astăzi și una dintre cele mai cunoscute interprete de muzică în limbajul semnelor din țara noastră.
Practicând această meserie, ea reușește să aducă un zâmbet pe buzele celor ce nu pot discerne sunete, iar odată cu succesul profesional, ea a fost considerată o reprezentată a acestei comunități, luptându-se permanent pentru drepturile persoanelor cu deficiențe de auz.
„Este un pas important pentru comunitatea CODA”
La insistențele redacției Argeș Press, Lavinia Chițu a vorbit despre greutățile prin care trec familiile de surzi și cât înseamnă pentru comunitate ca un film despre aceștia să obțină Oscarul.
„Este un pas important atât pentru comunitatea CODA, cât și pentru comunitatea oamenilor cu dizabilități, Troy Kotsur fiind a doua persoana din comunitatea surdă care obține această distincție, după Marlee Matlin în 1987, cu o poveste asemănătoare.
Într-adevăr, filmul are foarte mare legătură cu povestea mea, personajul principal provine dintr-o familie de surzi, are aceeași pasiune pentru muzică, trece prin problemele de discriminare și așa mai departe. De multe ori mi-am dorit să fac și eu un film despre persoanele surde sau comunitatea CODA, dar problema a fost legată de costul unei astfel de producții”, spune interpreta.
„Nu e dramatic să trăiești într-o familie de surzi, ci să vezi că nu le sunt respectate drepturile”
Lavinia ne-a vorbit și despre nerespectarea drepturilor persoanelor surde și totodată a interpreților în limbajul mimico-gestual din România.
„Filmul este o dramă, dar povestea mea nu este dramatică, nu e dramatic să trăiești într-o familie de surzi, ci să vezi că nu le sunt respectate drepturile. Deși, legea limbii materne a surzilor s-a aprobat în 2020 la inițiativa Adrianei Săftoiu, instituțiile statului încă nu s-au conformat și nu angajează sau colaborează cu interpreți ca să îi ajute pe surzi.
De multe ori am vrut să promovez evenimente culturale pentru persoanele surde și am fost refuzată. Din păcate, nu există colaborare între Ministerul Muncii și interpreți. În plus, în momentul de față, nici cei care doresc să urmeze cursuri pentru interpreți nu o pot face, totul e blocat și au trecut doi ani de zile de la aprobarea legii.”, a explicat Lavinia Chițu.