2 C
Pitești
28 ian. 2023
spot_img

În 2023 a crescut și ajutorul de deces

Ajutorul se acordă în cazul morții pensionarului sau asiguratului, precum și în cazul decesului unui membru al familiei pensionarului sau asiguratului, chiar dacă mortul nu avea calitatea de asigurat sau pensionar. În consecință, casele de pensii vor plăti mai mult în contul ajutoarelor de deces, cuantumul fiind deja majorat de la 1 ianuarie 2023.

Începând cu data de 01 ianuarie 2023, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 6.095 lei, cât a fost în anul 2022, la 6.789 lei, în cazul decesului asiguratului sau pensionarului.

În cazul decesului unui membru de familie al persoanei asigurate sau al pensionarului, valoarea ajutorului de deces este de 3.395 lei, comparativ cu 3.048 lei, în anul 2022.

Ajutorul în cazul unui deces al unei persoane care nu era pensionar sau asigurat e jumătate din cel menționat mai sus.

Pentru a beneficia de acest ajutor de înmormântare e nevoie de o cerere, cu mențiunea că ajutorul se acordă unei singure persoane. Cei care solicită acest ajutor pot fi soț, soție, copil, părinte sau oricare altă persoană care dovedește că a suportat cheltuielile de deces.

Cererea pentru ajutorul de deces se depune la Casa Județeană de Pensii, dosarul fiind alcătuit din cerere pentru acordarea ajutorului de deces, certificat de deces (original şi copie), act de identitate al solicitantului (original şi copie), acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original şi copie).

Related Articles

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!