2.9 C
Pitești
19 mart. 2025

Fiți atenți la volan, nu la telefon!

Astăzi, 10 ianuarie, începând cu ora 11:00,  polițiștii argeșeni organizează o acțiune rutieră privind derularea campaniei naționale ce abordează problematica neatenției la volan (cum ar fi utilizarea telefonului sau alte preocupări de natură a distrage atenția de la condus).

Acțiunea se desfășoară pe raza orașului Topoloveni, pe DN 7, la intrarea în localitate, în zona Liceului Tehologic nr.1 Topoloveni. Conducătorii auto opriți în trafic nu trebuie să aibă emoții, pentru că scopul acțiunii este strict preventiv, polițistii având pregătite materiale informative cu privire la riscurile la care se expun conducătorii auto atunci când nu sunt atenți la volan.

Rămâi atent! CONDU PRUDENT!

În acest context, sub deviza „PIERZI ATENȚIA, PIERZI CONTROLUL. Rămâi atent. Condu prudent!”, politiștii argeșeni desfășoară mai multe acțiuni pe linie preventivă în acest domeniu. Campania se axează pe mesaje-cheie („Învață regula celor două secunde: 1″-2” sau 112!, sau „Viteza poate fi letală” ), menite să crească nivelul de conștientizare a șoferilor, dar și a celorlalți participanți la trafic, cu privire la pericolele generate de neatenție, care poate fi provocată de utilizarea telefonului dar și de orice alte activități care vă distrag atenția – precum consumul de alimente la volan, căutarea unei adrese pe GPS, o discuție aprinsă cu alt ocupant al mașinii etc. sau în cazul pietonilor care traversează haotic, cu căștile în urechi sau cu telefonul mobil la ureche și cu gândul departe…

Studiile desfășurate în domeniu au stabilit că timpul de reacție are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcție de situație sau de persoană.

Acest interval cuprinde recunoașterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum și acționarea fizică a frânei, iar abia după această acțiune începe influențarea dinamică a deplasării autovehiculului.

Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcția de ,,mâini libere” crește de două ori (x2!) riscul de a fi implicat într-un accident. De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori (x12!!).

Recomandări:

Utilizarea telefonului mobil doar prin intermediul unui dispozitiv de tip ,,mâini libere”, sau conectat la mașină prin Bluetooth. Utilizarea telefonului mobil în timpul condusului rămâne una dintre principalele cauze pentru care șoferii își pierd atenția în timp ce conduc.
Opriți, din când în când, pentru a răspunde la mesaje. Locul unde opriți trebuie să fie unul sigur, și unul unde puteți face asta legal. Oprirea pe banda de urgență a autostrăzii este interzisă, cu excepția cazurilor de urgență.
Planificați călătoria. Înainte de a pleca la drum, setați destinația pe GPS, reglați temperatura în mașină, selectați lista de melodii sau postul preferat.
Limitați discuțiile și interacțiunea cu pasagerii din mașină. Rolul conducătorului auto este de a-i duce, pe toți, în siguranță, la destinație.
Multitasking-ul este un mit. Cât timp vă aflați la volan, concentrați-vă pe ceea ce contează. Orice altă preocupare vă poate face să pierdeți atenția, iar de cele mai multe ori nu este nevoie decât de o clipă pentru a pierde și controlul.

Ce spun statisticile

Conform mai multor studii, când un șofer vorbește la telefonul mobil, acesta reacționează mai greu în caz de pericol, devine mai puțin conștient de ce se întâmplă în jur și se uită mai puțin în oglinzi. O altă statistică indică faptul că sunt necesare doar 3 secunde de neatenție ca un accident să aibă loc.

Accidentele intens mediatizate din ultima perioadă ne pun față în față cu acest pericol în creștere în ceea ce privește siguranța rutieră pentru șoferii români, și nu numai: propria neatenție, care le poate fi fatală. Un banal mesaj transmis în timp ce conduci, verificarea mailului sau a notificărilor de pe Facebook, o discuție aprinsă cu un alt pasager sau o activitate precum mâncatul la volan – toate trebuie să aștepte până când te oprești în condiții de siguranță.

Fie ca vorbim despre distragerea atenției de tip vizual, cognitiv sau fizic, e evident că trebuie să fii cât mai vigilent și să nu lași nimic să te pună în periol pe tine sau pe ceilalți participanți la trafic.

Așadar, dragi participanți la trafic. Fiti prudenți, fiți atenți, vă îndeamnă polițiștii rutieri.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

52,300FaniÎmi place
3,200AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

Mentenanta site, Administrare site Realizare site Wordpress, Mentenanta site, Wordpress