23.2 C
Pitești
21 iun. 2024

Avansat în grad la 107 ani

Un moment unic în istoria orașului și a comunității, cu o încărcătură emoțională deosebită a avut loc în această zi la Mioveni.
La aniversarea celor 107 ani, veteranul de război Constantin I. Năstase, a devenit cel mai vârsnic general al Armatei Române, fiind avansat de la gradul General de Armată (cu o stea) în gradul de General-Maior (cu două stele).

Ceremonia de avansare a fost condusă de dl. Eduard Bachide, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru relaţia cu Parlamentul şi calitatea vieţii personalului din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, care a transmis și mesajul ministrului apărării, Vasile Dâncu.

„În ciuda venerabilei sale vârste, cel mai longeviv senior al județului a ținut celor prezenți o lecție de viață, retrăind cu emoție și acuratețe momente din timpul luptelor purtate în bătălia pentru Odesa și la Cotul Donului. Printre pilde și sfaturi, Generalul-Maior Năstase a îndemnat către pace și înțelegere, urându-ne tuturor sănătate și viață lungă”, scrie primarul Ion Georgescu.

Născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni, C.I. Năstase este absolvent al Școlii Normale „Carol I” din Câmpulung Muscel. În 1938 a obținut diploma de învățător în Pitești.
A luptat în cel de Al Doilea Război Mondial, participând la campania din Est de la început, în iunie 1941, și până la întoarcerea în țară, în anul 1944. A luptat, ca ofițer al Armatei Române, în bătălia pentru Odesa și în confruntarea de la Cotul Donului. A scăpat cu viață din cumplita încercuire de la Cotul Donului și a mărșăluit cale de mii de kilometri prin nesfârșita stepă din Rusia, la temperaturi de -40 de grade Celsius. După 75 de zile de marș a ajuns în țară. A fost internat de urgență la Spitalul Militar din Craiova, într-o stare de epuizare extremă și bolnav.
Ulterior, după absolvirea Facultății de Matematică și Fizică a Universității din București, a devenit profesor de matematică și fizică. În 1977, ca titular al catedrei la Școala Racovița, s-a pensionat.
De-a lungul vieții sale, s-a implicat în numeroase activități și proiecte sociale și culturale, cum ar fi înființarea Muzeului Cula Racovița.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site