Angajaţii sunt cel mai de preţ bun al unei companii – a fost concluzia la care au ajuns specialiştii prezenţi la a XII-a ediţie a ZF HR Conference. Companiile ar trebui să acorde o atenţie mai mare angajaţilor care dau semne că vor să părăsească organizaţia, pentru că nu mai există suficient de multă forţă de muncă disponibilă, iar fluctuaţia de personal este îngrijorătoare în unele sectoare.
„Cauzele care au dus la deficitul de personal stau în faptul că ani de zile angajaţii nu au fost trataţi cum trebuie. Mulţi directori de HR spuneau că dacă un angajat pleacă, va veni altul în locul său, însă a venit momentul în care nu mai e coadă la uşă”, a spus prof. dr. Lavinia Raşcă, profesor de strategie şi antreprenoriat la Şcoala de Afaceri ASEBUSS, conform www.zf.ro. Fluctuaţia de personal înseamnă mai mulţi bani cheltuiţi de companie. Un om care pleacă din companie înseamnă o pierdere de 2,3 ori mai mare decât salariul lui brut.
În ceea ce priveşte viitorul pieţei muncii, angajatorii au recunoscut la unison că oamenii îşi vor alege locul de muncă în funcţie de lider şi vor solicita criterii transparente de evaluare a performanţei. „Importantă este imaginea angajatorului şi cum este ea promovată din interiorul companiei. Noi suntem promotorii companiei noastre. Sunt importante feedbackurile angajaţilor şi partea de compensaţii şi beneficii, iar angajaţii se vor orienta spre companii în care munca lor să aibă un sens, iar activitatea lor să fie cunoscută şi recunoscută”, a mai spus Lavinia Raşca de la ASEBUSS.
Chiar dacă evenimentul a avut loc cu 3 ani în urmă, problema este cu atât mai actuală cu cât pandemia de Covid-19 a bulversat societatea pe toate palierele, în special cel economic, unde au avut loc „mişcări de trupe”, restructurări, închideri de firme, concedieri, şomaj tehnic etc.
Cu alte cuvinte, avertismentul specialiştilor în Resurse Umane este următorul: „Aveţi grijă când vă pleacă cineva din companie! Nu mai stau alţii la coadă, ca pe vremuri”, scrie Ziarul Financiar.
Sursa foto: zf.ro