13.7 C
Pitești
14 apr. 2024

,,Profesia” de… pensionar

,,Profesia” de… pensionar
Foarte mulți oameni au șansa ca, după ani de implicare și luptă, respectiv activitate într-un domeniu pentru care s-au pregătit încă din adolescență sau ,,vânturile, valurile”… (M.E.) le-au hotărât destinul maturității, să ,,îmbrățișeze” ultima profesie – cea de pensionar! Unii se pensionează în puterea vârstei, pentru diferite avantaje, alții – din cauza unor probleme de sănătate sau motive obiective, cei mai mulți fiind direcționați spre ,,sensul unic” de unele legi care, în mare măsură ,,umilesc” Constituția! Această categorie socială și-a adus aportul, în diferite domenii de activitate, la dezvoltarea societății, cei mai mulți punând deoparte, prin contribuție – ,,bani albi pentru zile negre”.

Mi-am propus și am reușit să interacționez cu câteva cunoștințe – oameni pregătiți, licențiați, citiți – dezamăgiți de atitudinea ostilă și nejustificată a unor indivizi, absolvenți de licee tehnologice și facultăți tip ,,ecologice” (banii nu poluează, n-au miros dar… aerisesc culoarele puterii), deveniți peste noapte călăreții armăsarului lui Harap Alb. Am reținut de la un inginer (fost) un citat de suflet al lui A. Schopenhauer – ,,Privită prin prisma tinereții, viața este un viitor nesfârșit, iar prin prisma bătrâneții, un scurt trecut”! Dar și armăsarul ,,încălecat” de acești foști și viitori anonimi va ajunge gloabă.

De la un fost renumit medic, obligat de ,,angajator” să predea instituției stetoscopul, am aflat multe lucruri interesante ,,înghesuite” pe timpul a două cafele și o apă. ,,Există două lucruri care te fac diferit: să rămâi demn când nu ai nimic și să rămâi om când ai totul!” Ne-am despărțit cu promisiunea că ne vom revedea foarte curând. A rămas la masa care ne-a ,,acceptat” dialogul (aștepta un fost coleg), citind (recitind) poezii de Adrian Păunescu, subliniind cu marker două versuri (am tras cu ochiul) – ,,Nu-i loc de mine, n-are loc porumbul, să crească și să vină în hambare“.

Privind înapoi cu… mândrie!

Am participat la o discuție, pe cât de sentimentală, pe atât de reală și dureroasă, a unor foști profesori, acum pensionari, deși prin pregătirea pe care o au și rezultatele pe care le-au obținut meritau să rămână în sistem până ce medicul de la medicina muncii nu le-ar fi dat negația în acest sens. Dar, directorașii ,,plantați” de Cîmpeanu și ,,întreținuți” de doamna care ocupă provizoriu funcţia de ministru (nu este profesor, nu a dat concurs, nu are studii în didactică, pedagogie, psihologie – doar ,,vector” prezidențial) i-au trimis la Casa de pensii pentru a face loc unor ,,elemente” moderne, docile, unele fără nicio viziune sau vocație în domeniul educației.

Nemulțumirea unui fost profesor (acum, normal, pensionar) este legată de ,,amăgirea” prin care poți rămâne în câmpul muncii până la vârsta de 70 ani, dar cu aprobarea angajatorului! Și cum angajatorul a luat școala pe persoană fizică, are tot interesul să nu-ți aprobe, pentru a elimina valoarea care face diferența. Cu cine să te cerți – de la Parlamentul ,,făuritor de legi” până jos, jos de tot, același material, un aluat nedospit, fără valoare dar cu tupeu și… putere!

Am aflat multe, foarte multe lucruri pe care actualii ,,îndrăgostiți” de ingrata coaliție (împotriva terorismului și pentru stabilitate) le-au ,,livrat” pe piață împotriva bunului simț dar, în esență, a omului. Îmi este arătat un articol din Legea 85/2016, privind plata drepturilor salariale obținute în urma unor hotărâri judecătorești: ,,Plata se face eșalonat în 5 ani … . În cazul în care s-au pensionat până la data de 9 mai 2016 (data intrării în vigoare a Legii) inclusiv, aceste drepturi se achită într-o singură tranșă. Persoanelor care se vor pensiona după data de 8 mai 2016, în termenul de 5 ani prevăzut de Lege, li se vor achita aceste drepturi până cel puțin la data pensionării!” – iar celor care nu mai apucă pensionarea, banii fiind livrați moștenitorilor, după succesiune!

Iată că acești domni de la putere au abrogat Legea și au stabilit că aceste drepturi vor fi primite, eșalonat (timp de 5 ani) chiar dacă ,,cardul” a fost anulat prin… deces – trimit ei un ,,îngeraș” (sper nedrogat) să-ți aducă drepturile în Rai sau, depinde ce locație ți-a fost repartizată). Mai mult, aici este tragicul situației – din acești bani sunt reținuți CAS și CASS fără ca la cuantumul pensiei să apară aceste contribuții, el fiind stabilit (cuantumul) înaintea decesului!

Le-am urmărit ,,poveștile” acestor oameni (seniori, bunici… ,,niște oameni acolo și ei…”) dure și emoționante, importanți în campaniile electorale, umiliți și ignorați de niște indivizi care, în mintea lor, vor avea o tinerețe veșnică, fără bătrânețe, fără pensie! (Așa să le ajute Dumnezeu!). Am totuși o satisfacție, cum spunea unul dintre cei prezenți – ei fac parte dintr-o ISTORIE respectată și apreciată.

Impresionat de toate cele auzite, promit să asigur, în regim de permanenţă, pentru acești oameni respectul și doza săptămânală de…

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI