3.2 C
Pitești
07 dec. 2023

Pensionarii pot lucra în continuare la stat?

Da. Pensionarii pot lucra în continuare la stat. CCR a dat o decizie privind legea csre interzicea cumulul pensiei cu salariul: Legea este neconstituțională.

După două amânări, Curtea Constituțională a decis azi, 5 octombrie 2023, în unanimitate, că pensia poate fi cumulată cu salariul la stat, declarând neconstituțională legea care interzicea bugetarilor să mai cumuleze salariul cu pensia.

De această hotărâre se pot bucura numeroși pensionari, în special din sistemul de apărare sau din poliție, pensionați devreme din sistem și care acum lucrează sau sunt șefi pe la instituții bugetare. Legea prevedea că te poți angaja la privat, iar dacă vrei la stat, trebuie să alegi între pensie și salariu. Ei, bine, judecătorii CCR au găsit-o „neconstituțională”.

Este vorba despre dispoziţiile Legii privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Ce spune Preşedintele CCI, Marian Enache:

Curtea a considerat că dispoziţiile publicate contravin dreptului fundamental la muncă. Instanţa constituţională a considerat că dispoziţiile referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă.

„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a constatat că dispoziţiile articolelor 2 până la 11 din Legea privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile publicate referitoare la interdicţia cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României’, a afirmat Enache.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituțională privind neconstituționalitatea actului normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă.

Un al motiv de constituţionalitate extrinsecă care a fost invocat se referă la încălcarea prevederilor art.75 alin.(1) cu referire la art.73 alin.(3) lit.l) şi n) din Constituţia României, prin nerespectarea ordinii de sesizare a celor două Camere ale Parlamentului.

Potrivit Înaltei Curți de Casație și Justiție, sub aspect intrinsec, s-a constatat că actul normativ examinat încalcă prevederile art.1 alin.(3) şi (5) prin raportare la art.53 din Constituţie cu privire la principiul securităţii raporturilor juridice, a clarităţii şi previzibilităţii reglementării şi a statului de drept.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI