Veste proastă pentru prima ligă de fotbal și majoritatea cluburilor sportive importante din România: o inițiativă care le vizează, indirect, a primit aviz favorabil din partea Consiliului Legislativ și ar putea fi adoptată în scurt timp.
Cineva câștigă, cineva pierde
Cu mai bine de două luni în urmă, a circulat pe net o petiție online în vederea adoptării unei legi care să interzică reclamele la jocurile de noroc. Mai mult de două milioane de români au semnat petiția, ceea ce a dus la lansarea unei aprige dezbateri online, iar parlamentarii s-au autosesizat.
Pe data de 28 noiembrie 2022, un grup de peste 60 de parlamentari de la toate grupările politice au depus o inițiativă legislativă de completare a legilor audiovizualului și publicității.
Erau vizate două aspecte: „Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri este interzisă” și „Se interzice orice formă de publicitate pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri” în cazul publicității.
Amenzile propuse pentru încălcarea dispozițiilor sunt cuprinse între 10.000 lei și 50.000 lei.
Inițiativa a primit, pe 5 ianuarie 2023, avizul pozitiv al Consiliului Legislativ, ceea ce înseamnă că ar putea fi adoptată în scurt timp.
Unde dai și unde crapă
Modificările îmbracă haina onorabilă a protecției consumatorilor:
„Propunem ca orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru jocurile de noroc sau pentru pariuri să fie interzisă în România. Facem precizarea că această propunere instituie interdicţie pentru promovarea comercială (spoturi publicitare) şi nu introduce o interdicţie pentru domeniul economic al jocurilor de noroc sau al pariurilor.
Este important de precizat faptul că promovarea comercială agresivă a jocurilor de noroc sau a pariurilor afectează negativ, în mod principal, copiii şi tinerii care, indiferent de intervalul orar de difuzare a spoturilor publicitare, sunt cei mai predispuşi la adoptarea unor comportamente dăunătoare sănătăţii şi vieţii lor sociale”, se arată în expunerea de motive a inițiativei legislative.
În realitate, victime ajung și mai multe domenii direct dependente de finanțarea primită de la aceste firme, cum ar fi sportul sau publicitatea stradală.
Ce punem în loc?
SuperLiga de fotbal este puternic alimentată de industria jocurilor de noroc, la fel și cluburile sportive importante, inclusiv FC Argeș are unul din sponsorii importanți din domeniul jocurilor de noroc.