2 C
Pitești
28 ian. 2023
spot_img

Protest al silvicultorilor împotriva ”tentativei de privatizare” a pădurilor

Peste 5000 de silvicultori, printre care mai mult de 100 din Argeș, protestează în fața Guvernului împotriva reorganizării Romsilva, practic împotriva ”tentativei de privatizare” a pădurilor
Silvicultorii contestă un proiect de lege aprobat luna trecută de Guvern, proiect care prevede reorganizarea regiilor autonome, inclusiv reorganizarea Romsilva. Din cauza acestui proiect, cele peste 3 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea statului riscă să fie înstrăinate, consideră Silviu Geană, președintele Sindicatelor din Silvicultură Silva:

„Vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la un proiect de lege inițiat și susținut de Guvernul României, adoptat în data de 19 decembrie pe repede înainte, fără a se respecta măcar pașii minimi procedurali pentru o consultare publică. Se forțează, practic, reorganizarea tuturor regiilor autonome prin separarea activităților de serviciu public de activităților comerciale iar activitățile comerciale urmează a fi organizate în societăți pe acțiuni și societăți cu răspundere limitată. Temerea noastră este că aceste societăți vor fi la un moment dat listate la bursă și vândute. Vor fi puse astfel în pericol cele 3,9 milioane de hectare pădure publică aparținând statului român.”

Protestatarii cer Guvernului ca pădurile să fie scutite de noul tip de management prevăzut în proiectul de lege:

„Nu doar Romsilva este în situația aceasta, cerem ca pădurilor să nu li se aplice guvernanța corporativă. Nu este un sistem de management aplicabil la păduri. Ce înseamnă guvernanța corporativă? Înseamnă practic maximizarea profitului, ori la păduri nu cred că profitul trebuie să fie pe primul plan, ci menținerea biodiversității, menținerea echilibrului între funcția socială, ecologică și cea economică a pădurilor.”

La protestul din Piața Victoriei participă câteva mii de persoane, spun silvicultorii, iar manifestația are autorizație până la ora 13.00.

„Pentru un pumn de arginți de la Comisia Europeană, România este pe cale să pună pe tavă unor grupuri de interese cele 3,1 milioane dehectare păduri de stat, singura bogăţie și resursă regenerabilă pe care această ţară o mai are și a cărei valoare una este inestimabilă”, au transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, România beneficiază de o alocare de 29 miliarde euro pentru implementarea PNRR, din care granturi în valoare de 14 miliarde euro şi împrumuturi
în valoare de 15 miliarde euro, iar „sub presiunea unor negocieri neinspirate care au stat la baza aprobării PNRR, recunoscute public inclusiv de reprezentanți guvernamentali, și a unor recomandări trasate de Organizația pentru cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României pune în pericol soarta celor 3,1 milioane de hectare păduri proprietate publică de stat, care stochează în rezent un volum de aproximativ 1 miliard de metri cubi de lemn, cu o valoare ce depășește 100 miliarde de euro”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!