4.9 C
Pitești
18 ian. 2025

Chiar că au dat „dracii” în Popa Marcel. Dracii politicii!

Chiar că au dat „dracii” în Popa Marcel. Dracii politicii!

Popa Marcel e mai presus de lege? Popă sau candidat la primărie! Ambele nu se poate!

Preotul Popa Marcel de la Mihăești a decis să intre în politică. Nu independent, ci din partea unui partid – și anume PNL. Și-a anunțat deja de ceva timp candidatura, zâmbindu-ne „cu toți dinții” pe TikTok, iar de azi E CANDIDAT OFICIAL – avem dovada că s-a înscris la Biroul Electoral de Circumscripție și i-a fost aprobată candidatura.

Nici nu avea cum să nu i se aprobe, doar ce a venit ministra Justiției (și președinta partidului) ieri la Mihăești. „Să facă cărțile”. Special pentru acest lucru. Și le-a vorbit oamenilor din biserică despre „energia bună” din această „comunitate extraordinară”. De fapt, scopul a fost clar, și credem că oamenii l-au înțeles. Popa Marcel, preotul paroh al bisericii unde a vorbit președinta PNL Argeș va candida la primărie din partea… PNL, fiind și pe lista de consilieri locali, la poziția a 3-a. Asta… în caz de eșec (o umbrelă în caz de „ploaie”).

Doamna ministru, vă mulțumim că sunteți apropiată de cetățenii din Mihăești, consătenii doamnei Ministre (PSD) a Muncii, dar ne-ar fi plăcut să vă vedem poate inaugurând un pod, sau un drum, sau o școală, aici, în Mihăești. De care să vă fi ocupat împreună cu echipa PNL. Ieri când le-ați vorbit credincioșilor în biserică, ați fost „cam” în campanie electorală. Ce trebuia să înțeleagă oamenii, care era mesajul dv (subliminal)? Că trebuie să-l voteze pe Popa, candidatul PNL, nu?

Doamna Ministră a Justiției, vă reamintim că preoții nu pot face politică, și cu atât mai mult nu pot candida la primărie din partea unui partid. Stă scris clar în hotărârea Sfântului Sinod, pe care trebuie să o respecte toți preoții. Nimeni nu e mai presus de lege! Nici măcar Popa Marcel, din Mihăești, chiar dacă e susținut de dv.! Îl susțineți să încalce legea? Vom aduce la cunostință această situație de incompatibilitate și vom cere atât Arhiepiscopului Calinic, cât și Patriarhului Daniel, și bineînțeles Sfântului Sinod, să aplice legea. Refuzăm să credem că se va „mătrăși” situația, odată ce a ajuns în vizorul presei.

Păi, ce faci, părinte? Lași sutana, lași parohia, pentru un iluzoriu și trecător post de primar?
De fapt, până acum trebuia deja să închei cu misiunea preoțească, nu poți fi, simultan, și în „rai”, și în „iad”. Așa spune legea: ori popă, ori candidat! Nu se poate ambele! Nu simultan!
Așa că, rapid, până nu mai pui un filmuleț pe TikTok, cu sigla PNL, în care să spui cât de mult îți pasă de comuna Mihăești, fii bărbat și lasă preoții cu har divin să continue munca clericală în comună. Nu mai ține locul ocupat, dacă ai „cârmit-o” spre politică!

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat, încă din 2008, o hotărâre în acest sens, pe care și-a reînnoit-o la fiecare 4 ani, în anii electorali. Ca să nu fie nicio confuzie, si în acest an fiecare Protoierie a primit o Circulară, nr. 617/26.03.2024, semnată de către Consilierul Administrativ Bisericesc, Preot Andrei Michai și de Secretarul Eparhial, Preot Alexandru Mărtoiu, „din încredintarea Înaltpreasfintitului Părinte Calinic Argeșeanul, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului”.
Cu alte cuvinte, Înalpreasfințitul Calinic le-a reamintit preoților din teritoriu prevederile Articolului 7, alin. 1 din Legea 489/2006 și ale Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral, precum și hotarârile Sfântului Sinod nr.1844/2016, 6970/2020 și 1731/2024 și anume aceea că:
arhiereului, preotului, diaconului, monahului și monahiei din Biserica Ortodoxă Română le este interzis să facă politica partinică, să fie membri ai unui partid politic, să candideze la alegerile parlamentare și locale, să participe la campanii electorale în calitate de susținator sau să ocupe funcții de demnitar la nivel central sau local》

Din punct de vedere legal, așa cum scrie clar la punctul 3 din respectiva Circulară: 《clericul sau monahul care se implică în politică în calitate de membru sau de candidat al unui partid, încalcă legamântul depus la hirotonie (Mărturisirea), Hotarârile Sfântului Sinod, prevederile Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale B.O.R. […] și va trebui să aleagă între cariera politică și misiunea clericală/viața monahală.》

Suntem convinși că autoritățile bisericești vor lua rapid măsurile care se impun. Am fi dezamăgiți dacă „una vorbim și alta facem”. Noi zicem că Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Așadar, Părinte Patriarh, Părinte Arhiepiscop, așteptăm demiterea preotului Popa Marcel, ca să poată să candideze liniștit, ca orice cetățean onest, fără a le mai putea promite oamenilor, din ușa altarului sau de la baza clopotniței, că le va „mijloci” la Dumnezeu iertarea sau ajutorul. Pentru că, de când cu politica, nu credem că mai are „trecere” la Cel Sfânt.

Notă: În urmă cu un an și jumătate scriam despre „curtea” insistentă făcută de ambele părți. Câtă dreptate am avut! Alina Gorghiu a fost acasă la Popa Marcel de la Mihăești

Citeste și:

“Au dat dracii” în preotul Popa de la Mihăești?

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

49,800FaniÎmi place
3,190AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site