4.3 C
Pitești
29 nov. 2023

A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici

A murit Constantin Bălăceanu-Stolnici

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a încetat din viaţă, la o lună după ce a împlinit 100 de ani. Rădăcinile sale provin de pe meleaguri argeșene, fiind descendent al unei ilustre familii aristocratice.

În 1941 a absolvit Liceul I.C.Brătianu din Pitești, după care a urmat Facultatea de Medicină din București, devenind medic. Specializarea urmată de acesta a fost Neurologia, domeniu în care în 1948 a obținut titlul de Doctor în Medicină, cu lucrarea „Considerații asupra complexului cerebro-dento-olivar”, sub coordonarea profesorului Ion T. Niculescu. A fost un pionier în domeniul neurociberneticii și profesor de neuropsihologie și anatomie a sistemului nervos.

Medicul și omul de știință Constantin Bălăceanu-Stolnici a fost membru de onoare al Academiei Române şi doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, rămânând activ până la finalul vieţii.

Cu o lună în urmă, cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, Academia Română a organizat o sesiune aniversară dedicată profesorului Bălăceanu-Stolnici, omul care i-a cunoscut personal pe Nicolae Iorga şi pe Regina Maria.

A fost și o personalitate contestată, pe numele său fiind emisă în 2007 şi o decizie de „fost colaborator al Securităţii”.

În Argeș mai multe edificii îi poartă numele, mai cunoscute fiind Spitalul de la Ștefănești și Școala Gimnazială din Stolnici.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI