28.2 C
Pitești
22 iul. 2024

A fost descoperit un nou „azil al groazei” 

A fost descoperit un nou „azil al groazei”

Doi administratori ai unei firme care deține un centru pentru persoane vârstnice în orașul Voluntari au fost reținuți de DNA. Procurorii spun că serviciile medicale ar fi fost inexistente, iar mâncarea oferită era puțină și neadecvată afecțiunilor pacienților. În perioada vizitei inspectorilor sociali, unii pacienți care nu ar fi îndeplinit condițiile să fie ținuți acolo ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind plimbați cu mașina sau ținuți în parcarea unui magazin până la finalizarea controlului.

Surse judiciare au precizat, pentru Agerpress, că ar fi vorba despre Centrul rezidenţial pentru persoane vârstnice „Royal Medical Clinic”

Sursele citate au arătat că centrul nu avea angajată nicio persoană de specialitate care să se ocupe de îngrijirea beneficiarilor.

DNA a anunțat vineri reținerea pentru 24 de ore a două persoane, administratori ai unei firme care deține un centru rezidențial pentru persoane vârstnice situat în orașul Voluntari din județul Ilfov. Cei doi au fost reținuți pentru infracțiunea de „participație improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.

Procurorii spun că în perioada 29 – 31 august, cei doi administratori ar fi prezentat mai multe documente false (extras Revisal, Contract de catering, Contract privind prestarea de servicii medicale etc.) inspectorilor sociali desemnați să facă un control la un centru rezidențial pentru persoane vârstnice deținut de societatea administrată de ei, pentru a atesta îndeplinirea criteriilor și a standardelor minime care au stat la baza obținerii licenței de funcționare a centrului respectiv.

Cei doi i-ar fi determinat pe inspectorii sociali să ateste, fără vinovăție, îndeplinirea condițiilor de acordare a acreditării/licențierii furnizorilor de servicii sociale și a serviciilor furnizate de aceștia.

În realitate, serviciile medicale ar fi fost inexistente, mâncarea oferită beneficiarilor (insuficientă, necorespunzătoare din punct de vedere nutritiv, neadaptată afecțiunilor acestora) ar fi fost achiziționată gata preparată din magazin (mici cu cartofi prăjiți, pui cu cartofi prăjiți etc.) sau ar fi fost „încropită” de angajații centrului din ce aveau la dispoziție, iar tratamentul medical, ce nu se administra cu regularitate, ar fi fost administrat beneficiarilor de persoane care nu ar fi avut pregătire medicală.

În perioada vizitei inspectorilor sociali, unii beneficiari care nu ar fi îndeplinit condițiile de admisibilitate în centru, aspect supus controlului, ar fi fost scoși din centru, fiind cazați pentru o noapte într-un hotel, ulterior fiind „plimbați” cu un autovehicul sau ținuți în parcarea unui hipermarket până la finalizarea evaluării.

După ce în 11 octombrie inspectorii sociali ar fi suspendat activitatea centrului ca urmare a deficiențelor constatate, cei doi ar fi mutat beneficiarii într-o altă locație în care și-ar fi continuat activitatea, deși pentru acest serviciu nu ar fi existat licență, raportând autorităților că beneficiarii ar fi fost preluați de familii.

Vineri, cele două persoane reținute urmează să fie duse la Tribunalul București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În centru erau internate 29 de persoane cu dizabilități

Ministerul Muncii a transmis că Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost solicitată de organele de cercetare penală să asigure colaborarea pentru un control tematic în județul Ilfov în care este vizat un centru de furnizare de servicii sociale (centru rezidențial). Din datele preliminare, centrul se află la o adresă pentru care nu a fost solicitată și nici obținută licență de funcționare. În consecință, centrul funcționa în afara cadrului legal.

Inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) au identificat, la această adresă, 29 de beneficiari, persoane cu dizabilități, care au aparținători persoane fizice.

Conform sursei citate, până la acest moment au fost evaluați de medici 6 beneficiari, 3 au fost preluați de aparținători, ceilalți urmează să fie transferați la spitale. Aceștia nu au urme de violență conform fișelor medicale întocmite.

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site