18.7 C
Pitești
23 sept. 2023

„Zeci de șantiere riscă să fie abandonate!”

„Zeci de șantiere riscă să fie abandonate!”

Asociaţia Oraşelor din România, prin preşedintele Adrian Teban, atrage atenția Guvernului României asupra necesității alocării sumelor de bani necesare finalizării proiectelor începute de către autoritățile locale din orașele țării.

《 Peste 200 de milioane de euro au de primit orașele mici din România pentru a putea finaliza la timp proiectele finanțate din Programul Operațional Regional 2014-2020. În cazul în care acești bani nu se primesc până la finalul anului în curs, zeci de șantiere din întreaga țară, riscă să fie abandonate deși autoritățile locale și-au îndeplinit sarcinile contractuale.》, spune acesta.

Asociația Orașelor îndeamnă Guvernul României la asigurarea de urgență a sumelor de bani aferente cererilor de plată validate deja de Agențiile de Dezvoltare Regională și aflate în procesare la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene. “Dacă nu sunt efectuate plățile solicitate de către Asociația Orașelor și pe care le dorim a fi asigurate urgent la rectificarea bugetară, mulți dintre colegii primari de orașe mici și mijlocii riscă să nu poată închide proiectele a căror finanțare a fost asigurată din POR 2014-2020 la sfârșitul acestui an. Avem situații în care diferite UAT-uri au cereri ce așteaptă să fie decontate de peste 5 luni”, a precizat Adrian Teban, președintele Asociației Orașelor din România, primar al orașului Cugir, județul Alba.

Localitățile mic-urbane de până la 50.000 locuitori au suferit de o subfinanțare cronică a investițiilor locale, deși asigură servicii pentru mai bine de 10 milioane de cetățeni, iar atragerea de finanțări nerambursabile a reprezentat o adevărată gură de oxigen pentru cetățenii din aceste orașe.

《 În perioada 2014-2020 au fost depuse de către micile orașe, mai bine de 600 de proiecte finanțate din Programul Operațional Regional cu o valoare totală de 1,3 miliarde euro. Banii aceștia au mers către dezvoltarea de rețele de transport local, renovarea monumentelor, anveloparea clădirilor rezidențiale și clădiri publice, dotarea spitalelor și a școlilor oferind condiții mai bune cetățenilor din aceste localități.

În acest context, accelerarea decontării cererilor de plată şi rambursare depuse pentru proiectele finanțate din POR 2014-2021 trebuie să reprezinte o prioritate pentru guvernanți, altfel dezvoltarea echilibrată a tuturor colectivităților locale, rămâne doar un simplu deziderat.》, mai spune Teban.

În Argeș, orașe mici, cu până în 50.000 de locuitori, sunt Mioveni, Ștefănești, Costești și Topoloveni, toate cele patru derulând deja proiecte finanțate prin POR 2014-2021.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI