2.6 C
Pitești
30 nov. 2022
spot_img

Un ziarist de poveste și cărțile sale

Viorel Ilișoi, un ziarist excepțional, din Botoșani, invitatul lui Jean Dumitrașcu, un alt ziarist excepțional, din Pitești, ne-a ținut țintuiți pe scaune, captivi poveștilor sale, fără să știm când trece timpul, mai mult de două ore, aseară, la Centrul Cultural Pitești. Și încă multe ore acasă, până târziu în noapte, citindu-i cărțile.  Pentru că fiecare dintre noi, cei prezenți, am plecat acasă măcar cu o carte, dacă nu cu toate 5.

Un răzvrătit?

Viorel Ilișoi este el însuși o poveste. A avut o viață ieșită din comun. Născut într-o familie cu 12 frați, crescut la casa de copii, dormind de multe ori în gară sau prin cimitir, norocul dar și flerul l-au adus, la Revoluție, într-o redacție de ziar. Aici a dovedit talent la scris, pentru că era liber să scrie orice – doar căzuse comunismul. Aici a făcut toate muncile posibile, de la scrierea articolelor, culegerea lor la lynotip, tehnoredactare, corectură, până la vânzarea ziarelor sau chiar curățenie în redacție. Nu se sfiește și vorbește cu umor despre acele vremuri. Despre cum a fost arestat pentru că a scris un articol (Sadam Husein se ascunde la Botoșani), despre cum a fost eliberat după 19 zile de temniță, pentru că a intervenit chiar ambasada Irakului, despre cum a ajuns să lucreze în redacții mari, la Timpul din Iași, chiar la Jurnalul lui Marius Tucă, la București, despre interviurile pe care le-a luat unor mari personalități, în sfârșit despre cărțile lui și multe alte povești minunate.

Mulțumim Simonei Fusaru, colega noastră de la Centrul Cultural, care a avut ideea și s-a ocupat efectiv de organizarea evenimentului cultural de excepție.

Greu cu ziariștii născuți, ei sunt „caprele negre” ale unei redacții. Fiind foarte rari, șefii de redacție ar trebui să le aprecieze talentul. Presa nu se face „la centimetru pătrat”, cum obișnuia un fost șef al acestuia să „aprecieze” valoarea articolelor, măsurându-le cu rigla. Presa se face prin poveștile de viață pe care, dacă ai fler jurnalistic, le prinzi din zbor, mișcându-te printre oameni, atent la ce se petrece în jurul tău. Iar Viorel Ilișoi chiar asta face. Citiți-i cărțile! (www.edituragri.ro)

Avem iluzia că e important ce facem noi. Dar vine timpul și-și șterge picioarele pe opera noastră.” (Viorel Ilișoi)

Cristina MILIARE

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!