38.7 C
Pitești
15 iul. 2024

Un gând frumos și mult respect, Domnule Învățător!

Un gând frumos și mult respect, Domnule Învățător! Mâine, 5 iunie 2024, o premieră în învățământul românesc – se serbează, prin ,,zi liberă”, Ziua învățătorului (5 iunie – ziua de naștere a lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului românesc modern).

Ziua învățătorului reprezintă recunoștința pe care o purtăm dascălilor noștri și în mod deosebit învățătorului (învățătoarei) care ne-a primit în prima ,,școală a vieții”, ne-a șters lacrimile emoțiilor primei zile de școală, ne-a încurajat devenind un părinte pentru sufletul și mintea fiecăruia. Ne-a înțeles și ajutat, a fost îngăduitor ascunzându-și severitatea, ne-a spus povești cu istorii din viața poporului nostru, ne-a urmărit pașii și s-a mândrit cu realizările și succesele fiecăruia dintre noi. Nu-i doar povestea mea ci, într-un mod sau altul, a tuturor celor care au avut norocul să se ,,întâlnească” cu Domnul Trandafir…

,,…Domnul nostru ne-a învățat rugăciuni, ne-a învățat cântece care erau așa de frumoase pentru copilăria și sufletele noastre… Ca dânsul poate au mai fost mulți (sigur mai sunt, dar foarte puțini – N.R.). Și toți, când te gândești bine, au fost niște apostoli care au îndurat sărăcia și batjocura și care… totuși au izbutit să-și îndeplinească, cu bine, menirea…” (M. Sadoveanu).

Da, Ziua învățătorului este o recunoaștere a celor care și-au dedicat viața, transformând vocația în muncă și reciproc, șlefuitorii ,,materialului brut” primit în prima clasă și transformarea lui în ,,opere umane” pregătite să reziste ,,intemperiilor” sociale. Am avut șansa unor profesori (gimnaziu, liceu) – adevărați învățători ai ciclului respectiv, care ne imprimau o stare de continuă devenire, de a avea un țel în față și nu înapoi, un succes care să nu fie niciodată absolut – să nu mai ai nimic de făcut! Cu câtă considerație îmi amintesc de directorul meu de liceu care m-a impresionat prin tot ceea ce ne prezenta – nu cred că a întârziat la clasă două minute, nu a lipsit de la ore (nu inventa probleme – aviz amatorilor din sistem!), un exemplu de comportament și ,,aplecare” didactică. Dincolo de sala de clasă profesorul era același: blând, cumpătat în vorbă și în aprecieri, de o cultură pedagogică și generală impresionante, cu un rar dar al vorbirii. O tempora, o mores! S-au dus vremurile, ,,domnul Trandafir” muncește acum pe bani, are și afaceri, relații, face și politică.

Școala, o scenă politică!

Așteptam ca odată cu instalarea în fruntea sistemului a reprezentantului Cotrocenilor, a doua ,,moașă” a ,,României Educate(!)” aceasta să facă ordine – să măsoare cu… DECA, să taie, să cureţe, să scoată sistemul de la reanimare. Dar această doamnă, de ,,esență” liberală, a lăsat și chiar a încurajat ingerinţa agresivă a politicului în școală – conduceri politice, avantaje pe ,,găștile” înregimentate, adeziuni în mapele directorilor și a diriginților, contribuții indirecte ale elevilor la imaginea unor lideri (de partid), postări cu acțiuni fictive, doar cu procese verbale reale, plimbarea prin școli (licee) a unor candidați politici. S-a acceptat încă o zi liberă (suntem în Top-5 din Europa la zile libere – neșcoală) în detrimentul activității didactice. Suntem pe primul loc în U.E. la mame-minore, iar politicienii ,,aleși” – cei mai penibili cerșetori, nu reacționează, dar simulează și postează. ,,Bubuie” Facebook-ul de imagini și filmulețe în care copiii (a fost 1 Iunie, nu?) sunt ,,cobai” electorali așa cum biserica, în timpul sărbătorilor religioase, devine templu electoral (toți politicienii devin peste noapte patrioți-religioși). Tot electoral, mamele minore primesc bani dacă se întorc la școală – au și ele votanți în familie); cum să interpretez această inepție în condițiile în care nimeni, dar nimeni nu ia atitudine, cel puțin de prevenție. Dar cu salarii atât de ,,liberalo-pesediste” – barosane în sistemul de învățământ mai ai chef de muncă? Nu, stăm într-o hăhăială fără analize, măsuri sau responsabilități.

Ultima oră …

Ultima oră de dirigenție nu se mai desfășoară în sala de clasă cu doamna dirigintă și invitații săi. Pentru cele mai multe licee, ultima oră de dirigenție se desfășoară în săli închiriate (atenție, pe banii absolvenților care nu primesc chitanță – auzi domnule Boloș?) unde sunt reunite toate clasele a XII-a și întâmplător apare câte un… candidat care le urează succes, acestor tineri de 18 ani, îi îndeamnă să meargă la vot… în numele democrației.

Îndrăznesc o întrebare: Voi cei care vă încheiaţi mandatul şi aveţi tupeul să-l ,,reînoiţi” prin manipularea acestor tineri, de câte ori, în ultimii patru ani, v-aţi gândit la ei, v-aţi dus neanunţaţi, à la Cuza, în şcolile (liceele) în care îşi desfăşurau activitatea să simţiţi nepăsarea (pute, pute rău), indolenţa, dezordinea, minciuna… în numele unui învăţământ modern.

În aceste vremuri triste avem nevoie de foarte mult…

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site