Cea mai scumpă licitație lansată vreodată în România
Inițial, la licitația pentru Lotul 3 Cornetu-Tigveni s-au arătat interesate a participa 15 asocieri de firme, o bună parte din China, însă ofertele acestora au fost in cele din urmă descalificate ca urmare a modificării legislației prin care firmele din China sunt excluse de la licitațiile proiectelor de infrastructură. În cele din urmă, în luna iunie 2021 au fost anunțate 6 firme sau asocieri de firme care s-au calificat pentru depunerea ofertelor. Deși inițial Astaldi (acum -WeBuild) depusese o contestație cu privire la această secțiune a Autostrăzii Sibiu-Pitești, prin care critica vehement documentația tehnică pusă la dispoziție de CNAIR și a cerut inclusiv suspendarea licitației, in final „s-a muiat” și a retras-o, câștigând totuși, prin această manevră, vreo două-trei săptămâni – exact timpul necesar pentru a-și putea desăvârși dosarul de licitație cu care speră că va câștiga. Din cele șase care au rămas în cursă, printre care și Astaldi, trei nu au întrunit toate criteriile, rămânând doar celelalte trei în analiză. Câștigarea licitației se face pe baza prețului ofertat și a duratei propuse de fiecare dintre ele.
„Una din cele două secțiuni ale tronsonului care traversează Carpații, între Cornetu și Tigveni, are o lungime de 37,4 km și un cost estimat cuprins între 5,3 și 5,8 miliarde de lei, fără TVA.
Constructorii români, austrieci, spanioli, italieni și turci care concurează pentru Secțiunea 3 a Autostrăzii Sibiu-Pitești, vor avea la dispoziție maxim 14 luni pentru proiectare și 59 de luni pentru execuție, după semnarea contractului.
Câștigătorul va trebui să construiască:
-95 de poduri și pasaje
-1 tunel cu două galerii independente (1,7 km/ galerie)
– 2 noduri rutiere (Cornetu și Văleni)
– 1 ecoduct (în zona localității Călinești)
Lucrările vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile.
În momentul finalizării celor 5 secțiuni, Autostrada Sibiu – Piteşti va avea o lungime de peste 122 de km și va lega Centrul și Vestul României de reţeaua europeană de autostrăzi pe Coridorului Rin-Dunăre (Coridorul 4 Paneuropean).
La ora actuală Secțiunile 1 și 5 sunt în construcție, Secțiunea 4 este în etapa de elaborare a Proiectului Tehnic iar Secțiunea 2 (pentru care s-a semnat contractul în luna februarie) urmează să intre în scurt timp în faza de proiectare”, anunță ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu.
Să ne bucurăm, așadar!