2 C
Pitești
28 ian. 2023
spot_img

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ion

Dincolo de semnificația religioasă, ziua de Sf Ion, așa cum este denumită sărbătoare Sfântului Ioan Botezătorul în limbaj popular, este o zi a tradițiilor și a obiceiurilor. Chiar dacă nu au o legătură cu semnificația creștină a acestei sărbători, românii duc mai departe datina populară în ziua de Sf Ion.

De aceea, ziua de Sf Ion se începe cu un obicei despre care se spune că te va feri de boli și te va ține sănătos tot anul. Este vorba despre stropirea cu agheasma mare luată de la Biserică în ziua de Bobotează. Apa sfințită se bea pe nemâncate în dimineața zilei de 7 ianuarie.

Tradiția populară spune că ziua de Sfântul Ion este o zi de bucurie, iar cine nu se veselește în această zi va fi trist tot timpul anului.

De Sf Ion, pe 7 ianuarie, se strânge pomul împodobit de Crăciun și se împart dulciuri pentru copiii sărmani.

La sate se respectă sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul și oamenii nu muncesc pentru ca Dumnezeu să le ferească gospodăriile de foc și de animalele sălbatice

Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul copiilor, iar acesta mijlocește pentru ca aceștia să se nască sănătoși. De aceea, este bine ca părinții sau viitori părinți să rostească următoarea rugăciune:

Rugăciune de Sf Ion

„Sfinte Prorocule Ioan, Înaintemergătorule și Botezătorule al lui Hristos, neputincioasă este mintea noastră în a-ți aduce laude după cuviință. Ci destul îți este ție lauda Mântuitorului Hristos, lângă al Cărui Tron mijlocești împreună cu Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Pentru aceasta, îți mulțumim și cu umilință te rugăm: tinde mâna cea îngerească și risipește norul gândurilor rele care ne copleșesc pe noi. Adu

pace în inimile, casele și obștile noastre. Împacă-ne cu Dumnezeu și cu aproapele nostru. Spre fapte bune ne îndeamnă și cu boldul pocăinței trezește inimile noastre ca să pricepem prețul mântuirii noastre.

Învățătorule al pocăinței, dă-ne darul străpungerii inimii și lacrimi prin care să ne curățim de păcate și sufletele noastre mai albe ca zăpada să le albim. De fărădelegi și de cei puternici ai pământului, care strică rânduiala lui Dumnezeu, scapă-ne, prin rugăciunile tale. Sfinte Ioan Înaintemergătorule, tu, despre care Scriptura spune: „Înainte de a te fi zămislit în pântece, te-am cunoscut și, înainte de a ieși din pântece, te-am sfințit și te-am rânduit proroc pentru popoare”, fii cu noi și ne luminează calea în acest veac întunecat și vrăjmaș cerului, ca, prin rugăciunile tale fiind păziți, înaintea lui Hristos, la Judecată, să dobândim partea cea de-a dreapta, împreună cu toți casnicii Săi. Amin.”

Sursa: doxologia.ro

CITEṢTE ṢI:

La mulți ani de Sf. Ion!

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!