22.6 C
Pitești
25 sept. 2023

Subiect de maxim interes – managementul traficului la Pitești

Subiect de maxim interes – managementul traficului la Pitești

Astăzi, 16 august 2023, începând cu ora 11.00, în sala de consiliu a primăriei, are loc o prezentare, urmată de o sesiune de întrebări, pe subiectul de maxim interes public la această oră – implementarea managementului traficului la Pitești.

Prof.univ.dr. Valentin Stan, coordonator proiect

Participă, alături de executivul primăriei, Prof.univ.dr. Valentin Stan – coodonator al proiectului “Sistem de managementul traficului în Pitești” și reprezentanți ai firmei care implementează în teren întregul proiect. Sunt prezenți și consilierii locali, dar și membri ai societății civile, polițiști, profesori universitari, reprezentanți ai mediului de afaceri.

Necesitatea unui management al traficului în municipiul Pitești provine din creșterea numărului de automobile în municipiu, în prezent numărul acestora fiind de 422 de autovehicule la 1000 de locuitori. Tendința de creștere este continuă, cel puțin până în 2050, conform Institutului Național de Statistică.

Așa arată un centru de comandă municipal, undeva în România. Un oraș cu 144 de intersecții.

Primarul Cristian Gentea a prezentat situația actuală a implementării proiectului „Sistem de managementul traficului în Pitești”:

Prima fază a proiectului se va încheia în noiembrie, urmând ca acesta să fie extins la nivelul întregului oraș. În proiect sunt prinse 38 de intersecții. Celelalte vor urma, când vom avea o extindere a proiectului.

Traficul rutier infernal din Pitești însă nu va lua sfârșit în viitorul apropiat, a anunțat prof. Valentin Stan, coordonatorul proiectului de implementare al managementului traficului. Deși s-au montat semafoare în majoritatea intersecțiilor în prima fază a investiției, încă au mai rămas o serie în care nu s-au implementat semafoarele inteligente. Astfel, Valentin Stan a spus că din momentul în care vor fi interconectate toate intersecțiile va mai dura aproximativ două luni până când sistemul va funcționa corect.
„Am pus pe hartă intersecțiile care sunt prinse în proiect. Ele au fost puse după ce s-a constatat că este risc de accidente și aglomerație. Studiul de trafic se face strict pe criterii matematice în care se măsoară numărul de autoturisme, de pietoni, cât de lată este strada etc. E important ca tot orașul să fie monitorizat și să funcționeze în modul adaptativ. O să vedeți o îmbunătățire a traficului pe zona centrală. Să nu credeți că o să funcționeze din prima zi. Oamenii se duc buluc și se blochează la semafor. Sistemul învață traficul din ziua similară. Sistemul începe să funcționeze corect cam la două luni după ce l-au pus în funcțiune complet. Când toate merg, ele încep să culeagă date”, a spus în cadrul conferinței prof. Valentin Stan.

Iată și comunicatul Primăriei Pitești: 《 Astăzi, 16 august 2023, a avut loc, la Primăria Pitești, o conferință publică de prezentare a stadiului actual de implementare a proiectului „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” – Programul Operațional Regional 2014-2020, în cadrul căruia vor fi modernizate 38 de intersecții din municipiul Pitești.
Au fost oferite informații complexe, de natură tehnică, de către prof. dr. ing. Valentin Stan (Politehnica București) – proiectantul celor 5 cereri de finanțare pe PNRR ale proiectului „Extinderea sistemului de managementul traficului Pitești” – și de specialiștii care implementează actualul proiect, în Pitești, care au răspuns aplicat întrebărilor primite din partea presei și a celor prezenți la eveniment: reprezentanți ai societății civile, ai oamenilor de afaceri – prin CCIA și AOA, ai universităților piteștene, ai poliției, ai asociațiilor de proprietari și ai Consiliului Local. Au fost detaliate aspectele care privesc obiectivele principale ale acestui proiect – creșterea siguranței rutiere, în principal a pietonilor și a bicicliștilor, și utilizarea la maximum a instrumentelor de finanțare externă pentru dezvoltarea orașului, din perspectiva necesităților specifice Piteștiului, dar și a strategiei Uniunii Europene pentru mobilitate.
Creșterea continuă a numărului de vehicule personale (de la 130/1000 de locuitori, în 1989, la 422 autoturisme/1000 de locuitori, în prezent, în Pitești) și tendința de creștere estimată pentru următorii 10 ani sunt principalele motive pentru care trecerea la un sistem integrat de management informatizat reprezintă cea mai bună soluție pentru municipiul nostru.
Cele două proiecte în curs de implementare, cu finanțare nerambursabilă (POR și PNRR) – „Crearea unui sistem de management al traficului și măsuri pentru gestionarea durabilă a parcărilor în municipiul Pitești” (stadiu de execuție 75%) și „Extindere sistem de management integrat al traficului, sistem de monitorizare video, inclusiv pentru transportul public de călători din municipiul Pitești” – vor fi urmate de alte cinci proiecte finanțate prin PNRR, care vor genera extinderea sistemului de management integrat al traficului la nivelul întregului municipiu pentru eficientizarea completă a funcționalității acestuia.
Întreaga conferință, transmisă live pe pagina de Facebook a Primăriei Pitești, poate fi urmărită și pe canalul de Youtube al instituției: https://www.youtube.com/live/3VxbD2BoEBc?feature=share

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI