MODIFICARE DE ULTIM MOMENT: Icoana de la Muntele Athos schimbă puțin traseul și face un mic popas, neprevăzut inițial, la Dragoslavele, la noul Schit ridicat aici. Motivul îl constituie faptul că aici se săvârșeste mâine (vineri) slujba de hram de Nașterea Maicii Domnului. Schitul este situat pe un platou de pe Muntele Prislop. Slujba va fi oficiată de ÎPS Calinic. Apoi, Icoana va lua drumul spre sud și va ajunge la Ionești.
《 Din această seară până mâine după amiază, icoana va fi la Schitul „Nașterea Maicii Domnului” de lângă Dragoslavele, urmând ca mâine seară să plece spre Ionești, unde va sta o săptămână》, ne anunță preotul paroh Gheorghe Neacșu de la Parohia Sf.Gheorghe I Pitești, căruia îi mulțumim de precizare.
Icoana Maicii Domnului „Paramythia” (Mângâietoarea), adusă de la Muntele Athos va ajunge mâine (vineri) seară în sudul județului Argeș, la Mânăstirea Ionești, comuna Buzoești, după ce a fost timp de 3 zile și jumătate la Biserica Domnească Sf. Gheorghe I din Pitești. Planul inițial era să ajungă astăzi, dar în ultimul moment s-a hotărât ca până mâine seară să poposească la noul Schit din Dragoslavele. Abia după slujba de hram de la Dragoslavele, Sfânta Icoană va ajunge la Mânăstirea Ionești.

Mănăstirea „Sfânta Treime” – Ionești, cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea „Înfricoșata Judecată” va fi gazdă Sfintei Icoane aproximativ o săptămână.
Este un prilej pentru credincioși de a se închina sfintei icoane, deoarece, din sursele noastre, aici, sâmbătă va avea loc sfințirea picturii mânăstirii. La eveniment va participa și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Construcția mănăstirii Ionești a început în 1999 și s-a încheiat în anul 2019. Conform Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, Mănăstirea argeșeană „Sfânta Treime”- Ionești este construită în satul Redea din comuna Buzoiești. Noua mănăstire este așezată în sudul județului Argeș, la 7 km față de orașul Costești.
Potrivit documentelor, în aceste locuri a existat în anul 1785 mănăstirea de călugări Butoiul, de pe valea Plescării, aparținând moșiei Butoianca. Această așezare monahală exista și în vremea domnitorului Mihai Viteazul. Un căpitan al acestuia, pe nume Radu, primește danie această moșie din partea domniței Stanca, soția domnitorului Mihai Viteazul.
În prezent, la inițiativa ierarhului locului, viața monahală a reînviat în noua mănăstire. Lucrările de construcție au fost începute de preoții Corneliu Popescu și Stoica Nicolae. Din anul 2011, la acest așezământ monahal a fost adus părintele ieromonah Ioachim Zlotar de la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel. Toate lucrările executate până în prezent au fost realizate cu sprijin financiar oferit de la Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Argeș și Primăria Comunei Buzoiești, județul Argeș.
Conform legendelor, locul ar fi unul încărcat de spiritualitate. Povestea miracolelor de la Ioneşti începe în anul 1997, cu visul unui bătrân din localitate. Acesta le-a povestit localnicilor cum Maica Domnului i-a apărut în vis trei nopţi la rând cerându-i să-i facă loc de închinăciune şi popas lângă fântâna de la Ioneşti. Bătrânul a dat zvon în sat şi a ridicat, cu contribuţia credincioșilor, o troiţă pe locul indicat de Maica Domnului în vis.
Localnicii povestesc că, în timpul slujbei de sfințire a troiței, pe cer s-au arătat, la rând, ca nişte nori, trei cruci – una la răsărit şi două la apus.
Povestea minunilor de la Ioneşti s-a răspândit rapid în rândul credincioșilor şi a adus, de-a lungul timpului, în cătunul din comuna Buzoieşti, numeroși pelerini convinşi de virtuţile miraculoase ale locului.
Așezare: Comuna Buzoiești se află în sudul județului Argeș, fiind situată la 32 km de municipiul Piteşti. Localitatea este străbătută de şoseaua naţională Piteşti – Roşiori de Vede (DN 65A), cu o ramificaţie spre Alexandria din centrul satului Vulpeşti (DJ 504).
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Vatopedu (Muntele Athos) va reveni în această toamnă la Pitești, mai întâi la Mânăstirea din Parcul Trivale. Vă vom anunța din timp.
(Sursa foto: arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro)
Constantin PAŞOL
jurnalist Radio România