15.4 C
Pitești
02 dec. 2023

S-au scumpit sau nu benzina și motorina?

Prețurile au crescut

Eliminarea compensării cu 50 de bani a prețului carburantului începând cu 1 ianuarie va duce la creșterea prețului la pompă? Este întrebarea care ne-a făcut să luăm la rând benzinăriile din Pitești pentru a vedea cu ce preț sunt astăzi vânduți cei mai căutați carburanți – benzina si motorina.

Prețurile afișate de marii distribuitori – OMV, Petrom, Rompetrol și Mol sunt sensibil mai mari față de ce a fost cu câteva zile în urmă. Dacă pe 30 decembrie am alimentat cu 7,22 lei/litru, preț final (care includea compensarea de 50 de bani 7,72/7,22), acum prețul la motorina Diesel nu e mai mic de 7,52 lei (Petrom), și 7,58-7,60 celelalte trei. Deci, prețuri mai mari cu 0,30-0,38 lei față de sfârșitul anului 2022.

La „ruși” e mai ieftin

Lukoil are cele mai mici prețuri (7,15 / 5,99), justificate probabil și de plafonarea prețului petrolului impusă de UE, dar și de o cerere mai redusă cauzată de o oarecare „lipsă de popularitate” în rândul clienților români. Politica de preț a firmei însă s-ar putea să schimbe puțin percepția clienților, pentru că o diferență de aproape 50 de bani la litru îi poate „întoarce” pe clienți către furnizorul cel mai ieftin.

Prețuri diferite la benzinării din aceeași rețea

Deși politica de prețuri în cadrul aceluiași furnizor ar trebui să fie unitară, probabil de la existența francizelor sau din alte motive prețurile diferă cu câțiva bănuți, între 7,58-7,60 la Mol, OMV si Rompetrol, în funcție de locația stației. Cele din zona Gară au prețul mai mare, cele de la extremitățile orașului (Bascov sau Podul Viilor) mai mic.

OMV Bascov
Rompetrol Bascov
Mol Bascov
Petrom Bascov
Lukoil
Intersecție Asirom
Rompetrol Gară
OMV Vamă
MOL Gară
Petrom Autogara Sud
Rompetrol Podul Viilor
OMV Podul Viilor
Petrom Podul Viilor
Mol Nord

Una peste alta, creșterea e justificată de companii prin eliminarea subvenției, care era „împărțită” pe jumătate între Guvern și furnizor. Nemaifiind obligați să acorde această subvenție, automat prețul de vânzare a crescut cu mimim 0.25-0.30 lei, cum era de așteptat. Totul e să se mențină la acest nivel, să nu intervină fluctuații mai mari, de natură să destabilizeze din nou piața.

Fiecare este liber însă să își aleagă furnizorul în funcție de criteriile pe care le consideră mai importante. Dacă pentru unii prioritar este prețul, pentru alții probabil că distanța sau calitatea, sau – de ce nu – „patriotismul”, pot fi mai importante.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI