România a câștigat procesul „Roșia Montană”. Țara noastră nu va plăti nicio despăgubire și-i vor fi plătite cheltuielile de arbitraj și de judecată, în valoare de câteva milioane de dolari de către compania canadiană Gabriel Resources. României îi fuseseră cerute, prin acest proces, despăgubiri de 6,7 miliarde de dolari. Procesul a început în anul 2015.
Verdictul a fost dat ieri, de către Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington.
Atât primul ministru Marcel Ciolacu, cât și preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, au mulțumit echipei de avocați și de specialiști care au lucrat pentru România.
Premierul Marcel Ciolacu a transmis pe Facebook: „Am câştigat procesul Roşia Montană!!! Ne-am luptat pentru România pentru că era nedrept ca fiecare salariat şi pensionar al acestei ţări să fie penalizat pentru ticăloșia unor antiromâni!”. El a mulțumit apoi avocaților şi a făcut trimitere la fostul premier Dacian Cioloş.
„După nouă ani de proces, acest dosar se închide printr-o decizie definitivă şi executorie. S-a putut ajunge la această soluţionare favorabilă mai ales ca urmare a muncii depuse de experții Ministerului de Finanţe condus de Marcel Boloş şi de echipa de avocați selecţionată de minister. Mulțumesc tuturor celor care au muncit pentru cauza României”, a spus Nicolae Ciucă.
Potrivit procedurilor, nu putem publica motivele care fundamentează soluţia pronunțată decât după 20 de zile.
În acest moment, există o cale extraordinară de atac, care poate fi exercitată de Gabriel Resources în termen de patru luni.
Povestea Roşia Montană este complicată şi este de foarte mulţi ani, de când compania canadiană a luat licenţa de exploatare pentru zăcămintele de la Roşia Montană. Vorbim de peste 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.
Metoda prin care aceste zăcăminte ar fi urmat să fie scoase din minele de acolo a fost una controversată, o metodă de extragere cu cianuri, ceea ce a dus la proteste în stradă și din această cauză, nu s-a putut exploata zăcământul.
Acum Roşia Montană este în patrimoniul UNESCO, introdusă în această listă în iulie 2021. Exploatarea acolo nu se poate face decât dacă va fi scoasă din patrimoniul UNESCO sau să se facă cu anumite utilaje, nu cu cianuri.