17.6 C
Pitești
14 apr. 2024

„Roadele Munților” mai aproape de noi

„Roadele Munților” mai aproape de noi

La Centrul de Cultură „Oratia” din Podul Dâmboviței s-a desfășurat primul atelier din acest an al Fundației Conservation Carpathia cu producătorii locali din zona Muscel.
Gazda evenimentului, Carmen Bârloiu, om de media la bază (a lucrat la Redacția Militară a TVR), licențiată și în științe economice la ASE, un om cu spirit întreprinzător și iubitoare de artă populară și folclor, și-a primit oaspeții ca în Muscel. Cu pâine, făcută pe vatră și, evident, cu sare.

„Cum altfel ar fi putut să fie primirea?”, spune Carmen Bârloiu, care de fel e din Banat (chiar din Timișoara), dar, așa cum spun mulți dintre musceleni (și ea confirmă), e mai mușceleancă decât mulți dintre aceștia.
Iar asta se vede prin ceea ce face de câțiva ani buni în această zonă mirifică.

Gazda, Carmen Bârloiu și directorul Istvan Szabo

„De multe ori nu-ți rămâne timp să și promovezi ceea ce faci”

Revenind la eveniment, acesta a fost dedicat exclusiv micilor producători care prin munca și sudoarea frunții lor ne pun pe masă produse „ca la mama acasă” sau uneori chiar mai gustoase.

Căci, orice s-ar spune, ne place mai mult să mâncăm natural, de la tuci, în vase de lut, produse aduse direct din grădină sau de la animalele din ferma proprie. Iar cei de la fundația Conservation Carpathia, care de peste 14 ani se implică activ în conservarea zonelor mari împădurite, s-a gândit și la aceștia, micii producători zonali, cei care au o mică afacere, o pensiune sau o fermă. Pentru că, așa cum afirma directorul de Comunicare al fundației, Victoria Donos, „Când ești mic producător, un punct gastronomic local sau o casă de oaspeți, de cele mai multe ori nu-ți mai rămâne timp să și promovezi ceea ce faci. Canalele sociale sunt locuri bune, unde orice mică afacere poate ajunge la client. Important este să fii autentic, să aduci oamenii în ceea ce faci, iar pentru asta e nevoie și de poze bune”.

Atelier foto cu Alex Damian

Așa că, pentru asta a fost prezent un specialist în materie. Fotograful și creatorul de conținut Alex Damian, care a explicat pe înțelesul tuturor, în cadrul unui atelier foto de vreo 6 ore, cum poți să-ți promovezi mica afacere doar cu telefonul mobil, fără mari investiții, oferind totodată sfaturi pentru ca participanții să-și promoveze mai bine produsele și munca.
Cu exerciții practice despre imagini și crearea de conținut vizual în social media, oamenii care dezvoltă afaceri verzi și micii producători din comunitatea „Roadele Munților” au plecat acasă mai bogați.

Atelierul a fost organizat de Divizia Afaceri Verzi a Fundației Conservation Carpathia, coordonată de Istvan Szabo.
Printre participanți i-am întâlnit pe cei care produc și comercializează produse lactate și carne, dulcețuri, compoturi sau siropuri naturale din fructe de grădină sau pădure, murături, conserve din ciuperci, zacuscă sau chiar bere.

Tanti Maria și produsele ei minunate

Maria Găncilă din satul Lunca Gârtii, comuna Stoenești, de la „Casa tanti Maria” a venit cu tot arsenalul de produse și preparate făcute în casă de familie și consătenii săi, în tuciuri, la foc numai cu lemne de brad și rășinoase („pentru un gust autentic, de neegalat”, cum zice tanti Maria). Tot de la dânsa am degustat și savuroasele dulcețuri, siropuri și compoturi din fructele culese vara și toamna trecută.

Deși a fost doar un atelier practic de învățare a fotografierii și a promovării, pentru că în zilele în care tehnologia e cea care te scoate din anonimat, toți au venit cu câte ceva bun de acasă. Așa că nu știai la ce să te oprești, pentru că toate-ți „făceau cu ochiul”, nu numai cu telefonul, pentru o poză dintr-un unghi favorabil.

Un eveniment cu oameni faini

Pe pagina de socializare fotograful Alex Damian a spus că „a fost o plăcere să întâlnesc oameni atât de faini și pasionați de ceea ce fac și care înțeleg necesitatea promovării în social media”.

La rândul său, organizatorul evenimentului de la Dâmboviciara, Fundația Conservation Carpathia a anunțat faptul că „s-a plecat cu multe lecții spre case, iar în perioada următoare presimțim că ne vom lupta cu multe pofte și dorințe create de imaginile pe care le vor face participanții la atelierul de astăzi. Din fericire am lansat magazinul online www.roadelemuntilor.ro, deci n-o să suferim prea tare, chinuiți de pofte”.

Chiar dacă, mai mult în mediul on line, sunt voci care nu împărtășesc în totalitate implicarea celor de la fundație în conservarea naturii, a florei și faunei din Munții Făgăraș, nu putem să nu apreciem și să nu vedem cât se preocupă de păstrarea acestor comori, care altfel ar putea dispărea definitiv. Și pentru că acești oameni se ocupă și de festivaluri și activități faine, cum este cazul celor de la Ferma de Biodiversitate de la Cobor, un sat din județul Brașov, nutrim speranța că vom relata și de la concursul de ciclism sau „Întrecerea Gulașilor”, manifestări care vor avea loc în vară și toamnă, ori de la „Făgăraș Fest”, festivalul din iulie de la Sebeșu de Sus din județul Sibiu, unde formația „Lupii lui Calancea și Surorile Osoianu vor face din cea de-a V-a ediție a festivalului o experiență de vară de neratat”.

Constantin PAȘOL

NOTĂ: Dâmbovicioara este singura comună din județul Argeș cu statut de Stațiune turistică de interes național încă din 2018.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI