Redescoperită în permanență, înzestrată cu semnificații bogate, ia – cămașa tradițională femeiască stârnește admirație și fascinație. A fost elementul central al evenimentului de la Dâmbovicioara, alături de alte elemente de patrimoniu cultural și natural al zonei.
Azi, 19 iunie, alături de comunitatea locală din Dâmbovicioara, membrii Fundației Conservation Carpathia s-au bucurat de natură, drumeție și tradiții la evenimentul “Purtăm ie cu mândrie”. Evenimentul a fost organizat de Tabăra Oratia în parteneriat cu Centrul de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara, Primăria Dâmbovicioara și Fundația Conservation Carpathia. Un parteneriat ce are ca scop promovarea comunității locale din Dâmbovicioara, valorile culturale și naturale ale zonei, afacerile verzi, printr-un concept mixt: tradiție, natură, istorie și cultură locală, gastronomie.
Programul zilei a fost bogat: drumeție ghidată în natură, căutarea plantelor tămăduitoare, legende și povești despre ie și peisajul local, picnic cu produse locale, muzică, o expoziție de costume populare din colecția Ionuț Fintoiu, ateliere de cusut și țesut, un mic târg cu meșteri populari din zona Argeșului, împletirea coronițelor de din flori sălbatice.
Dâmbovicioara, poartă de intrare în Munții Carpați și locul unde tradiția este păstrată
Dâmbovicioara este poarta principală de intrare în nu mai puțin de patru munți: în Munţii Făgăraș prin Valea Dâmboviţei, în Munţii Piatra Craiului prin Valea Dâmbovicioarei, în Munţii Bucegi şi Munţii Leaota prin Valea Cheii. Comunitatea locală păstrează și respectă tradiția, iar zona este bogată în trasee turistice și experiențe culturale care așteaptă să fie descoperite, a declarat Raluca Busioc, coordonator Centru de Infomare și Promovare Turistică Dâmbovicioara.
Aici, femeile din zonă mai cos și azi ia, cămașa tradițională, și duc mai departe specificul local, cu respect pentru istoria locală, natura bogată din jur, ritualurile și sărbătorile de peste an. În cadrul atelierelor din eveniment au fost cusute motive tradiționale, preluate din natură, punând în valoare atât patrimoniul cultural, cât și patrimoniul natural. Transmise din generație în generație, aceste motive cusute pe cămașa tradițională sunt duse mai departe de meșterii populari, de mame și bunici care pun în țesături poveștile și frumusețea locurilor în care trăiesc.
„Am intrat în starea de sărbătoare, ne-am pregătit sufletele pentru așteptarea Rusaliilor, a Sânzienelor și a Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sărbători pe care le cinstim la Dâmbovicioara. Sânziana sau Drăgaica face parte din categoria zânelor bune, care protejează pădurile, pajiștile, recoltele și care conferă puteri speciale florilor transformându-le în plante medicinale. Am încurajat oaspeții care au purtat Ie cu mândrie la Dâmbovicioara să descopere pe îndelete aceste locuri binecuvântate, să aprecieze natura bogată a zonei, oamenii comunității și tradițiile frumoase de aici„, a declarat Carmen Bârloiu, meșter popular, organizatorul principal al evenimentului.
Evenimentele locale de cultură rurală și gastronomică susțin dezvoltarea comunităților de la poalele munțillor Carpați prin promovarea produselor, a meșterilor, a mâncării gătite pe loc și a culturii locale.