11.9 C
Pitești
24 mai 2024

Privind înapoi cu mânie

Privind înapoi cu mânie
Mult, mult adevăr în expresia ,,Viața bate filmul”, deși cele mai multe scenarii de film sunt inspirate din viața reală, puține reprezentând anticiparea unor fapte sau evenimente. Făcând o comparație cu ceea ce ne oferă ,,politicul” în această perioadă preelectorală, parcă scenariul lui John Osborne – ,,Privind înapoi cu mânie”, devenit o realizare de excepție a cinematografiei, pălește și trece, nesemnificativ în istorie, rămânând în mintea și sufletul consumatorului de cultură cinematografică doar ,,trăirile” şi interpretarea excepțională a actorilor.

Prezentam în editorialul ,,Monumente și cătușe” (5.X.2023) o mini analiză și un punct de vedere referitor la situația, destul de neclară, de la primăria cochetului și modernului oraș al autoturismului românesc – Mioveni. Edilul orașului este ,,prins în flagrant” (nu cred în această sintagmă – poate i s-au creat condițiile flagrantului) când ,,returna” o sumă de bani, primită de la un ,,prieten” drept avans pentru rezolvarea unei probleme… medicale (da, este de domeniul medicalului – și la propriu și la figurat!). Primarul este ,,ridicat” și dus, cu duba, la audieri iar făptuitorul lăsat să-și continue activitatea de… polițist comunitar șef, în orașul reședință de județ. Sunt puțin derutat și ,,neclar” de aceste abordări ale justiției – parcă și mituitorul este în aceeași culpă cu cel… mituit! (Ce timpuri trăim!).

Soarta are întotdeauna dreptate!

Întorcându-se de la ,,cursurile” pregătite și organizate pentru cei care încalcă legea, edilul ales cu peste 70% de electoratul orașului încearcă să rămână activ într-o campanie electorală la care nu poate participa. Nimic despre ,,nevinovăție” – (poate nu are voie să vorbească) dar foarte activ și chiar virulent în relația cu presa care l-a ,,adulat” şi răsfățat de atâtea ori şi cu partidul care l-a susținut și propulsat pe funcție şi l-a trimis spre ,,monumente”!

În intervenția anterioară afirmam, cu multă mirare și neînțelegere, graba cu care ,,liderul” a fost exclus din partid, fără o analiză la rece a evenimentelor, fără o abordare şi o sintetizare profundă a faptelor – (noaptea ca …). Ce nu înțelege ,,primarul suspendat” este că nu partidul l-a exclus, ci liderii (vremelnici) ai acestuia, care au aceeași ,,structură” comportamentală ca a lui, adică – ,,orgoliul arțăgos al politicianului nou, al politicianului postdecembrist, care crede că, având bani și puterea politică, totul se poate negocia”! Partidul este format însă din luptătorii și truditorii care mai cred în doctrine și idealuri, care nu înțeleg ,,jocurile” din spatele ușilor închise, care propun liste și poziții eligibile ignorate de liderii lor până la trădările viitoare.

Încerc să vă înțeleg ieşirile, domnule primar, dar cred că suferința se trăiește, lăuntric, se păstrează în interiorul minții și sufletului (cine mai are), nu se rostește. Ea cere o anumită intimitate și o minimă demnitate mai ales atunci când are la bază o doză de vinovăție! Este greu să-mi explic cum un om mult prea sobru (?), distant, parcă mereu preocupat de ceea ce urmează, preia rolul unei ,,țațe” de mahala, iar după divorțul inevitabil se ,,recăsătorește”, prin mica publicitate! Dar ,,Omul este condamnat să fie liber”!, afirma filosoful francez J.P. Sartre, adică să fie sclavul propriilor gânduri!

Mă alarmează ritmul în care cad ,,monumentele” și se degradează specia umană, mă îngrijorează ,,clinchetul” cătușelor care creează culoarul viitorilor ,,foști” … șefi, pasivitatea și indiferența celor mulți. Mâine (n.r. – 20.04.2024) fostul vicepreședinte al PSD Argeș – 17 ani primar al orașului Mioveni, va lipsi de la ceremonia lansării candidaților la alegerile pentru Consiliul județean, motiv pentru care candidații ,,propuși” vor sta în ,,două picioare(!)” pentru a nu se vedea scaunul gol, neocupat! Dar ,,Soarta are întotdeauna dreptate” spunea Ilva, eroina modernă, în finalul filmului ,,Iubiri din trecut”!

Câtă subtilitate găsim într-o exprimare ,,de film” preluată din viața reală, plină de adevăr, dar și cu profunde învățăminte. Cine poate și vrea să învețe, chiar din greșelile altuia – este om deștept, cine nu … îl ,,așteptăm” la tratamentul cu …

ANTIVIRUS

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI