Primarul se ocupă de ITP-uri
În timp ce primarul Tănase Ion prestează ca inspector tehnic la o stație ITP, condamnările penale definitive curg pe bandă rulantă la primăria condusă de el
În urmă cu vreo lună de zile, un grup de cetățeni din Buzoești, nemulțumiți de faptul că localitatea pare încremenită în timp, ne sesizează la redacție faptul că primarul comunei, Tănase Ion, în loc să-și vadă de treburile primăriei, ar presta activități ca inspector tehnic în cadrul unei stații ITP din Costești. Inițial, nu ne-a venit să credem ce au sesizat cetățenii, considerând că un primar nu poate să-și neglijeze atribuțiile de edil practicând astfel de activități „în privat”. În plus, conform Legii nr. 161/2003, aleșii locali sunt incompatibili cu alte funcții sau cu calitatea de angajat.
Curiozitatea jurnalistică nu ne-a dat pace și am făcut mai multe solicitări oficiale către anumite instituții ale statului. Momentan, am primit răspuns de la două dintre ele, cel mai relevant fiind răspunsul de la Registrul Auto Român București. În informarea celor de la RAR, se spune: „Dl. Tănase Ion, menționat în adresa dv., a fost și este atestat ca inspector tehnic, în conformitate cu Certificatele de atestare emise de către Registrul Auto Român, obținute după absolvirea programelor de atestare/reatestare organizate de RAR. Acesta activează ca inspector tehnic în cadrul stației de ITP autorizată de RAR cu indicativul AG 40, ce aparține societății SC SERV TRANSREP-AUTO SRL, cu sediul social în Pitești […] și punct de lucru în Costești, str. Industriilor nr.10, jud. Argeș. Astfel, RAR – Reprezentanța Argeș i-a atribuit acestuia în vederea desfășurării activității de ITP ștampila de inspector tehnic individualizată prin amprenta cu indicativul AG.40.004, începând cu data de 20.07.2006, ștampila aflându-se și în prezent în custodia acestuia. Inspectorii tehnici ce activează în cadrul stațiilor de ITP autorizate de RAR și care sunt deținute de operatori economici autorizați sau de instituții publice autorizate sunt angajații acestor societăți sau instituții publice.”
Conform adresei RAR, reiese clar (negru pe alb) că activează ca inspector tehnic în cadrul respectivei stații ITP. Zilele următoare așteptăm ca Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș să ne comunice sub ce formă este angajat Tănase Ion în cadrul acestei stații ITP (doar calitatea de angajat dându-i dreptul să activeze ca inspector tehnic).
Un alt răspuns pe care îl așteptăm este de la Finanțele Publice Argeș, pentru a afla ce venituri a declarat Tănase Ion pentru munca de inspector tehnic ITP.
Tănase Ion: „Vin când am timp, sunt autorizat de Registru și-atât. Am lucrat de enșpe mii de ani pe-aici”
Astăzi, zi de vineri, ora 11,00, am mers la respectiva stație ITP din Costești să discutăm cu oamenii de acolo care e raportul lor de colegialitate cu primarul din Buzoești. Surpriză totală! Tănase Ion era la stația ITP. În prealabil îl sunasem cu scopul de a lămuri aceste aspecte. Evident iritat și nervos, ne-a spus că nu vrea să stea de vorbă de noi, că e plecat la Pitești și are treabă (evident, treburi de primar, fiind vineri la 10). Când colo, primarul nostru era în curtea stației ITP. L-am abordat direct: „Ce faceți, sunteți la muncă?” „I-adusei lui colegu’ ceva” „Sub ce formă lucrați aici?” „Ce formă? Vin când am timp, sunt autorizat de Registru și-atât” „Munca sub ce formă o prestați? E legal, e corect? Aveți voie? Cu contract de muncă?” „Ce contract de muncă? Am lucrat de enșpe mii de ani pe-aici. Trec pe la colegi și-atât” „Din hârtii așa reiese…” „Am mai fost reclamat. … Foarte bine că reiese. Jos pălăria!”
E clar că l-a surprins faptul că l-am găsit acolo. Deși discuția cu el a fost foarte scurtă, nu a știut să ne dea un răspuns coerent, cum se spune „a scăldat-o”: ba că e autorizat de RAR, ba că vine la colegi, ba că n-are contract, ba că lucrează de enșpe mii de ani acolo, ba că vine când are timp (din ce spun oamenii, vine cam des). Probabil că noua adresă a Registrului Auto Român va face lumină apropo de fluxul de inspecții tehnice efectuate în baza ștampilei atribuite acestuia.
Cu siguranță, dacă între timp nu „se lămurește” singur ce e cu el prin curtea stației ITP, îl vom lămuri noi, prin munca noastră și cu sprijinul instituțiilor statului.
Alo, Prefectura! Alo, A.N.I.!
Prefectul județului Argeș, chiar dacă are același sânge „galben” (PNL) cu al primarului, cunoscând legile prin prisma profesiei pe care o are, și chiar în calitate de prefect fiind pus să vegheze asupra legalității acestor aspecte, așteptăm să se sesizeze.
Deși Tănase susține că a mai fost verificat de A.N.I., așteptăm și răspunsul acestei instituții, dacă e incompatibil sau nu, coroborându-se toate răspunsurile instituțiilor abilitate. Faptul că are sau nu venituri declarate nu înseamnă că nu prestează muncă, ci că nu declară aceste venituri.
Curioasă ar fi și reacția Alinei Gorghiu, președintele interimar al P.N.L. Argeș, alt specialist în de-ale legilor, om care a venit în județul nostru încercând să disciplineze puțin partidul. Ca președinte de partid, cum îi pică faptul că oamenii din comună se vaită că primarul lor în loc să-și vadă de treburile administrative din localitate, stă și „gâdilă” mașinile? Oricât ai munci, ca președinte de partid, să alergi prin toate localitățile cu scopul de a repara imaginea acestuia, având astfel de primari în teritoriu, oamenii deja te-au etichetat.
Condamnare după condamnare
„Când stăpânul nu-i acasă/Joacă șoarecii pe masă”
O altă bombă a fost detonată azi dimineață (vineri, 18 feb.), când la Primăria Buzoești au sosit două hotărâri definitive de condamnare a trei dintre funcționarii publici ai acestei primării. Într-unul din dosare, consilierul personal al primarului, Gherghina S. și inspectorul pe cultură și sport, Gheorghe M., au fost condamnați penal definitiv pentru fals material în înscrisuri oficiale. Un alt dosar de cercetare penală se referă la agentul agricol Aurel B., condamnat definitiv pentru refuz sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice. Deși cei 3 indivizi (funcționari publici!) au fost condamnați cu suspendare, nu mai au voie să activeze în aparatul primăriei, având acest drept suspendat pentru 2 ani, respectiv 1 an, plus muncă în folosul comunității. De astăzi, le-au fost desfăcute contractele de muncă. Practic, de luni, activitatea primăriei va fi perturbată din lipsa personalului, până la ocuparea acestor posturi trebuind să treacă ceva timp.
Aceasta este starea de fapt de la Primăria Buzoești, condusă de 10 ani de liberalul Tănase Ion. Dacă oamenii i-au acordat a treia oară încrederea, alegându-l ca primar, acesta cum îi răsplătește? Prin lipsă de implicare, condamnări penale ale unor angajați din primărie, lipsa proiectelor mari, licitații nefinalizate, bani cheltuiți de pomană… ce să mai… comuna pare una abandonată de conducător. Cetățenii de la Buzoești ar trebui să se trezească – trec anii, trec banii, comuna rămâne nedezvoltată. Pentru că primarul și unii dintre angajații din primărie au alte preocupări și interese.
Ancheta noastră jurnalistică este în desfășurare și vom reveni și cu alte aspecte despre ceea ce se petrece la Buzoești.