5.4 C
Pitești
03 dec. 2024

A fost înființat primul cabinet de practică independentă al unui asistent medical

OAMGMAMR filiala Argeș, organizația profesională a asistenților medicali argeșeni, informează publicul, dar și asistenții medicali că, în Argeș, a fost deschis primul cabinet de practică independentă a profesiei de asistent medical, în cadrul căruia pot fi furnizate servicii de îngrijire comunității argeșene. Cabinetul a fost înființat de către asistent medical generalist Belchiță Carmen Elena, este autorizat de D.S.P. Argeș și este situat în Topoloveni, strada Parcului nr. 9.
Acest fapt nu ar fi fost posibil, dacă OAMGMAMR, preocupat constant de dezvoltarea și modernizarea profesiei, nu ar fi a avut inițiativa îmbunătățirii cadrului legal de exercitare a profesiei și nu ar fi înaintat Ministerului Sănătății o propunere în acest sens, demers concretizat prin Ordinul ministrului sănătății nr. 2341/ august 2022. Astfel, această completare legislativă a produs deja primul său efect concret făcând posibilă apariția acestui prim cabinet al unui asistent medical, încât asistenții medicali să răspundă nevoilor, în continuă creștere, de îngrijire a populației, dar și să consolideze statutul asistentului medical, oferindu-i posibilitatea de a-și valorifica potențialul profesional pentru asigurarea dreptului cetățenilor la sănătate.

Serviciile de îngrijiri medicale ce pot fi acordate în cadrul cabinetului independent al asistentei medicale Belchiță Carmen Elena, potrivit competenţelor sale profesionale, sunt complexe și cuprind: servicii de îngrijiri medicale autonome, care pot fi prestate în cadrul rolului propriu al asistentului medical generalist și servicii de îngrijiri medicale delegate, care pot fi prestate, exclusiv la prescripţia medicului; Astfel dar, pot fi oferite argeșenilor o gamă largă de servicii de îngrijire, de la servicii de stabilire a nevoilor de îngrijiri generale de sănătate şi a diagnosticului de îngrijiri de sănătate, planificarea, organizarea intervenţiilor, măsurarea, observarea şi notarea parametrilor pentru monitorizarea stării de sănătate, la servicii de administrarea medicamentelor prin injecţii (intramuscular, subcutanat, intradermic, intravenos direct) şi perfuzii, îngrijirea şi urmărirea unei escare, a unei fistule, a unei stome, îngrijirea şi supravegherea unei plastii; îngrijirea şi supravegherea leziunilor şi ulceraţiilor; îngrijirea şi supravegherea plăgilor simple/suprimarea firelor suprainfectate; îngrijirea şi supravegherea plăgilor suprainfectate, etc.
Direct implicată în procesul de reglementare a practicii independente a profesiei de asistent medical, președintele OAMGMAMR filiala Argeș, Estera Stămoiu, a declarat:
“O felicit pe colega noastră Carmen Belchiță pentru această reușită profesională. Cabinetul deschis de ea este o premieră pentru județul nostru. Cunosc îndeaproape drumul anevoios parcurs, ceea ce mă motivează o dată în plus să o apreciez pentru perseverența, curajul, determinarea, profesionalismul, pe care nu a obosit să le manifeste. Este un adevărat model pentru asistenții medicali, un deschizător de noi perspective profesionale, îndrăznețe și atât de utile societății.
Contextul actual creează o dată în plus premisele adaptării la noile realități, iar asistenții medicali au capacitatea de a transforma provocările majore în oportunități de dezvoltare, de progres. Putem fi incontestabil o forță a progresului!
A alege să-ți depășești condiția de salariat, nu este un eveniment, ci mai degrabă un proces care de- a lungul timpului devine parte din registrul asistenței medicale, de aptitudini și experiențe. Aceasta permite asistentului medical să se dezvolte ca profesionist și să atingă obiective înalte în cariera profesională.
Însă cu toții, factori de decizie și de reprezentare ai asistenților medicali, suntem conștienți că doar prin mecanisme de suport și de identificare a soluțiilor de finanțare a acestor cabinete, vom antrena, convinge, motiva, tot mai mulți asistenți medicali să opteze pentru practica independentă.”
Domnul Mircea Timofte, președinte OAMGMAMR, un susținător permanent al asistenților medicali, atât în plan intern, dar și extern, a precizat:
”Toate acțiunile, reglementările, pașii importanți în dezvoltarea profesiei demonstrează că realitatea profesiei noastră este adaptată provocărilor și schimbărilor. Pandemia Covid a demonstrat din plin capacitatea adaptativă și inovativă a asistenților medicali. Leadershipul asistenților medicali este extrem de important pentru a implementa paradigma pacientului în centrul sistemului de sănătate .”

Articolul precedent
Articolul următor

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

49,800FaniÎmi place
3,190AbonațiAbonați-vă

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site