20.9 C
Pitești
20 mai 2024

Polițiștii din cazul bărbatului mort în Autogara Sud vor fi judecați

Polițiștii din cazul bărbatului mort în Autogara Sud vor fi judecați. Rudele cer daune de peste un milion de euro.

După cum își amintesc majoritatea argeșenilor, cazul făcând vâlvă în presă, în aprilie 2021 un bărbat de 63 de ani din Piteşti a murit după ce a fost imobilizat şi trântit violent la pământ de către doi poliţişti de la Secția 4 Poliție Pitești.

Dosarul deschis în urmă cu mai bine de doi ani a fost finalizat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș și de curând a fost trimis la Judecătorie, polițiștii urmând să fie judecați: Daniel Petruț Drăghici (încă în activitate) pentru purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte, iar Ilie Florea (actualmente pensionar) doar pentru purtare abuzivă. Față de cei doi jandarmi implicați în conflict s-a dispus clasarea.

Pe 16 aprilie 2021, după ce petrecuse multe ore pe o terasă de la Autogara Sud Piteşti, unde venise din seara precedentă, Zaharia Barbu, un pensionar care a lucrat câteva decenii la Arpechim, nu a vrut să plece atunci când acolo a izbucnit un incendiu la o friteuză de la bucătăria localului. Nu era un incendiu grav, dar politiștii au evacuat oamenii din local și de pe terasă pentru a se putea acționa pentru stingerea lui.

Bărbatul a plecat pe pe terasa localului, dar tot îi „enerva” pe polițiști, vorbind și gesticulând că el vrea să fie lăsat înapoi pe terasă, dându-le „indicații” despre cum ar trebui să procedeze aceștia. Era în zona autospecialei de pompieri și înconjurat de oamenii legii care îi tot spuneau să plece sau să tacă. De menționat că bărbatul nu era agresiv, ci era sub influența alcoolului, dar stătea bine pe picioare, nu se împleticea.

După mai multe refuzuri, bărbatul a fost dintr-o dată trântit la pământ de unul dintre poliţiști, în timp ce un altul i-a pus piciorul pe spate. Bărbatul a decedat în scurt timp, cauza decesului fiind, aşa cum a arătat clar autopsia, asfixie mecanică.

În urma unui schimb de replici cu victima, dar fără vreun motiv întemeiat, inculpatul Drăghici Daniel Petruț a tras-o pe aceasta de brațe și a proiectat-o violent pe solul betonat, iar când aceasta se afla întinsă pe sol și încerca să se ridice, inculpatul, pentru a o ține la sol în vederea încătușării, i-a comprimat cu piciorul (genunchiul) zona cervicală, provocându-i leziuni cervicale ce au dus la decesul acesteia”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Daniel-Petruţ Drăghici şi Florea Ilie, poliţiştii care l-au imobilizat violent pe pensionar, au stat şase zile în arest preventiv. Ulterior, aceştia au fost plasaţi în arest la domiciliu, iar dosarul a ajuns de la Parchetul Tribunalului Argeş la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, asta pentru că în cauză erau implicați și doi jandarmi (personal militar). Ulterior, pe măsură ce jandarmii au ieșit din dosar, Parchetul Militar și-a declinat competența în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Zaharia Barbu, bărbatul care a murit după ce a fost imobilizat violent de către cei doi poliţişti, a fost (n.r. din unele surse) un apreciat inginer la rafinăria Arpechim şi se pensionase în urmă cu 11 ani. Bărbatul locuia cu soţia sa într-un apartament modest din cartierul Prundu din Piteşti. Soția sa era bolnavă la pat iar asta îl afectase pe bărbat, care devenise un client fidel al localului respectiv. Asta nu însemna că făcea vreun rău cuiva, pur și simplu își îneca amarul în băutură.

În dosarul penal înregistrat la Judecătorie, rudele victimei cer despăgubiri de peste 1 milion de euro.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI