21.5 C
Pitești
24 mai 2024

Poliția rutieră în acțiune

Poliția rutieră în acțiune

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti continuă acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

În dimineața zilei de 08 septembrie a.c., polițiștii argeșeni au desfășurat o acțiune complexă, pe DN 7, pe raza comunei Bascov.
La activități au luat parte polițiștii Serviciului Rutier Argeș, o echipă canină din cadrul Serviciului Criminalistic, luptători ai Serviciului Acțiuni Speciale Argeș, precum și polițiști din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări – Serviciul Imigrări Argeș.

Activitățile desfășurate de polițiști argeșeni au atât o latură de prevenire și descurajare, cât și o latură de depistare și sancționare a conducătorilor auto care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice.
În cadrul acțiunii au fost realizate 15 testări cu aparatele etilotest și 4 testări cu aparatul DrugTest.

 

Un Audi neînmatriculat, cu numere false

În acest context, polițiștii Serviciului Rutier Argeș au depistat, în jurul orei 08:00, un bărbat de 37 de ani, din municipiul Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea, care conducea un autoturism având aplicate plăcuțe cu numere provizorii, iar din verificările efectuate s-a stabilit că numerele erau atribuite unui alt autovehicul, iar autoturismul în cauză nu era înmatriculat.
Ca urmare a celor constatate, în cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 334, alin. 1 și 2 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârșite.

 

• În ultimele 24 de ore, polițiștii rutieri argeșeni au continuat acțiunile pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor cu efect psihoactiv.
Ca urmare a abaterilor constatate în cele 24 de ore, au fost aplicate peste 250 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 45.000 de lei. Totodată polițiștii structurilor rutiere au reținut, în vederea suspendării dreptului de circulație, 12 permise de conducere și au fost retras 5 certificate de înmatriculare.

Conduceau sub influența unor substanțe cu efect psihoactiv

În seara zilei de 07 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș au depistat o tânără de 20 de ani, din Slatina, județul Olt, care conducea un autoturism pe DN 65, pe raza localității Lunca Corbului, iar în urma testării cu aparatul DrugTest a rezultat că se afla sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv.

Cea în cauză a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea confirmării prin analize de laborator a substanței a cărei prezență a fost detectată.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin. 2 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce al conducătoarei auto a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Drogați la volan

• În seara zilei de 07 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Câmpulung au depistat un bărbat de 38 de ani, din Piatra-Neamț, județul Neamț, care conducea un autoturism pe DN 63, pe raza localității Dâmbovicioara, iar în urma testării cu aparatul DrugTest a rezultat că se afla sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv.

Cel în cauză a fost condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea confirmării prin analize de laborator a substanței a cărei prezență a fost detectată. În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin. 2 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce al bărbatului a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

• Polițiștii din cadrul Biroului Rutier Curtea de Argeș au depistat un tânăr de 22 de ani, din Curtea de Argeș, care conducea un autoturism pe str. 1 Mai de pe raza localității de domiciliu, iar în urma testării cu aparatul DrugTest a rezultat că se afla sub influența unei substanțe cu efect psihoactiv.

Tânărul a fost condus la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice de sânge și urină, în vederea confirmării prin analize de laborator a substanței a cărei prezență a fost detectată.
În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 alin. 2 din Codul Penal, iar dreptul de a conduce al acestuia a fost suspendat, fiind eliberată dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Activități de prevenire a consumului de substanțe care dau dependență

Polițiștii Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității Argeș au desfășurat activități preventive, împreună cu reprezentanții Agenției Naționale Antidrog – C.E.P.E.C.A. Argeș, pentru prevenirea dependențelor, în special a consumului de substanțe psihoactive și a consumului de alcool în rândul tinerilor.

Activitățile au fost găzduite de Școala Militară de Maiștri Militari și Subofițeri ai Forțelor Terestre Basarab I, cu 400 de elevi.
Polițiștii au abordat subiecte de discuție referitoare la efectele substanțelor ce creează dependență, efectele consumului diverselor tipuri de droguri și modalități de prevenire și posibilitățile existente pentru sprijinirea persoanelor cu dependențe.
Totodată, au fost transmise și informații privind modificările legislative referitoare la modul de aplicare a pedepselor în situația unor infracțiuni rutiere.

Reamintim că modificarea legislației constă în aceea că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau stupefiantelor și care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, nu vor mai fi condamnați cu suspendare. Modificarea legislației poate fi utilizată ca oportunitate pentru a transmite participanților la trafic să fie responsabili, să conducă prudent și să respecte regulile de circulație, pentru ca astfel să își aducă aportul la siguranța traficului rutier.

Consumul de alcool/substanţe psihoactive de orice fel este interzis conducătorilor auto, și crește probabilitatea implicării în evenimente rutiere, prin afectarea echilibrului, vitezei de reacție, capacității de coordonare a mișcărilor, felului în care se orientează în spațiu sau modului în care apreciază distanța sau viteza.

Conform reglementărilor Codului Rutier, toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.

La data de 10 iulie a.c., a fost publicată în Monitorul Oficial legea numărul 213/2023, care aduce modificări, printre altele, la art. 91 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, și introduce un nou aliniat: ,,3 ind. 1 – nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art.192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI