Plângere penală împotriva celor doi conducători ai Baroului Argeș
Nicolescu Dragoș Andrei, decanul Baroului Argeș, și Ioana Luminița, prodecanul Baroului Argeș, au fost reclamați la Parchet pentru comiterea infracțiunii de folosire fără drept a denumirii ”Baroul Argeș”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 59 din Legea nr. 51/1995 a profesiei de avocat.
Avocatul Florin Sabie, membru al Baroului Argeș, a reclamat la Parchet faptul că aceștia au creat un grup privat de whatsapp cu denumirea ”Baroul Argeș” în care instigă la ură și denigrare împotriva unor colegi avocați, ei înșiși făcând afirmații defăimătoare la adresa unor colegi.
„Infracțiunea nu a fost comisă de profani, ci de reprezentanții legali ai Baroului Argeș”, spune avocatul Florin Sabie.
Art. 59 din Legea nr. 51/1995 prevede că: ”Folosirea fără drept a denumirilor ”Barou”, Uniunea Națională a Baroului din România”, ”U.N.B.R.” ori ”Uniunea Avocaților din România” sau a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat, precum și folosirea însemnelor specifice profesiei ori purtarea robei de avocat în alte condiții decât cele prevăzute de prezenta lege constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Iată că și cei care cunosc legea pot avea probleme cu ea, așa că așteptăm cu interes continuarea poveștii.
„Discuțiile din acest grup, chiar „privat”, așa cum susțin cei doi șefi ai baroului, nu aveau de ce avea loc sub antetul instituției „Baroul Argeș”, denigrându-l pe unul dintre membri acestuia, mai ales „în lipsă”, când acesta nu se poate apăra, nefăcând parte (fiind exclus în urmă cu două luni) din acel grup, pentru o diferență de opinie.
Referirea la conotația numelui meu (ia-ți sabia în brâu și fă-ți un grup….!) este cu atât mai ciudată, pentru că are și o undă de „discriminare” aici. Atunci când un membru are o altă opinie, îl excluzi din grupul – „oficial” până mai ieri, „privat” acum (prin schimbarea numelui)? Discuțiile acestea sunt de natură să influențeze opinia celorlalți despre un coleg, un membru al Baroului. Ce vor crede avocații ceilalți, în special cei fără „experiență în comunicare”, atunci când văd pe grupul numit „Baroul Argeș” – o instituție cu rol de reprezentare a tuturor avocaților – astfel de mesaje despre unul sau altul dintre membri?”, se întreabă avocatul Sabie.
Legea prevede că „Orice faptă de discriminare trebuie să fie determinată de unul din următoarele criterii: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vîrstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu similar.”
Foto: avocatul Florin Sabie (Facebook)