1.5 C
Pitești
04 feb. 2023
spot_img

Piteștiul sărbătorește în costum național

Cristian Gentea: „Educația înseamnă, pe lângă performanță intelectuală, și respectul pentru identitate și unicitate”

„Sărbătoarea Sânzienelor este un bun prilej pentru a ne îmbrăca din nou costumul tradițional, din care ia este parte componentă! Atunci când este purtată cunoscându-i-se istoria, valoarea și simbolurile, ia vorbește despre cine suntem noi ca popor, ne întărește identitatea în fața altor culturi și ne leagă, ca un fir roșu, trecutul de viitor!
Mă bucur să văd doamne și domnișoare purtând cămașa tradițională și susțin că educația înseamnă, pe lângă performanță intelectuală, și respectul pentru identitate și unicitate! Vă doresc să vă bucurați de cele două sărbători – cea creștină, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – și cea străveche – Sânzienele sau Drăgaica!”, este mesajul transmis de primarul Piteștiului, Cristian Gentea, cu prilejul uneia dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este una dintre cele mai importante sărbători pentru creștinii ortodocși, pe 24 iunie. De asemenea, în această zi importantă se mai sărbătoresc Sânzienele și Drăgaica.
Potrivit Bibliei, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul este minunea care va prevesti ceea ce se va întâmpla cu Maria, mama lui Isus Hristos. Elisabeta, mama lui Ioan, era o femeie stearpă care nu putea avea copii, tocmai de aceea, în momentul în care a aflat că este însărcinată, a considerat că totul se întâmplă datorită lui Dumnezeu.
Tot pe 24 iunie este celebrată și o altă sărbătoare și anume Sânzienele. Se spune că în noaptea de 23 spre 24 iunie, lumea de dincolo se întâlnește cu lumea de aici și ies la iveală comori neprețuite. De asemenea, se presupune că acesta este momentul în care vara începe cu adevărat. Florile de sânziene sunt duse la biserică pe 24 iunie, iar în timpul slujbei, preoții le sfințesc pentru a putea fi păstrate pe toată perioada anului. Aceste plante alungă bolile și toate gândurile rele.

 

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!