Au fost dezbateri ample cu privire la acest subiect, despre necesitatea orelor de „educație sexuală” în școală dându-și cu părerea atât parlamentari (de la tribună sau prin declarații politice în presă), cât și oameni simpli, pe platformele de socializare sau prin puncte de vedere exprimate public. Însă hotărârile au fost luate în Guvern. De la anul se va studia o nouă materie, pluridisciplinară, cuprinzând educație rutieră, sexuală, juridică și privind alimentația sănătoasă. Practic, li se vor preda copiilor noțiuni privind educația pentru viață. Părerea multora este că ar fi trebuit incluse și noțiuni de educație financiară, sau noțiuni de antreprenoriat, sau cunoștințe despre societate în general, renunțându-se la unele noțiuni prea aplicate și prea detaliate de istorie sau de limba latină, care nu mai „cadrează” cu dezvoltarea copiilor de azi în era tehnologiei. Dar cele mai avizate păreri le-am aflat provocându-i la un dialog pe această temă pe profesorii membri ai grupului SIPA Muntenia.
O problemă gravă, în opinia actualului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, ar fi faptul că mulți copii, în special din zonele foarte sărace ale României, nu primesc o educație sexuală în scoală, ci „se educă” dormind cu părinții sau frații mai mari în aceeași cameră.
Privitor la acest subiect, am reținut mai multe păreri pertinente exprimate de profesorii care au expus, unii cu umor, alții cu durere, problemele pe care le întâlnesc în școlile unde profesează. Nu am scris numele autorilor, în acest context al dezbaterii subiectului nu este importantă decât abordarea fiecăruia, dar postările fiind publice le preluăm strict ca demers jurnalistic.
– Mai în glumă, mai în serios, deci este o problemă locativă și nu de educație pe care nu o poate rezolva educația „sexuală” din școală! În mod serios, a făcut vreo instituție a statului român un studiu despre mamele minore, studiu în care să fie trecute cu adevărat cauzele pentru care minorele ajung în această situație și în care să apară informații despre vârstă corelate cu situația materială a familiei, situația școlară, nivelul de cunoștințe despre consecințele relațiilor sexuale și despre abuzurile sexuale, apartenența la un grup social, situația maritală reală și nu cea oficială, motivația acceptării relațiilor sexuale, cunoștințele în legătură cu contracepția și dacă există aceste cunoștințe, de ce nu se folosește contracepția? La sat, unde în gospodării se cresc animale care nasc pui, mi se pare absurd să existe cineva care să creadă că există copii care nu știu despre consecințele relațiilor sexuale!
De fapt, cele mai multe mame minore nici nu mai frecventează școala sau nici nu au frecventat școala vreodată, având în vedere numărul mare de analfabeți din România „educată”! Ținând cont de ceea ce ONG-urile vor să introducă în programa școlară a „educației sexuale”, mă întreb dacă este vorba cu adevărat de educație sexuală sau este vorba de educare pentru sexualizarea precoce a copiilor și inducerea în mintea lor a acceptării pornografiei ca o normalitate („noua normalitate”)!
– Glumă: Gigel, (5 ani): „Ancuța, am găsit un plezelvatif sub calolifel…”; Ancuța (4 ani):„ Ce-i aia calolifel?” (din înțelepciunea populară)
– Degeaba știe ce e „plezelvatiful”, dacă n-are bani, mai târziu, să-l cumpere! De ce avem aproape cea mai mare rată de mame minore, din Europa? Sărăcia este principalul motiv! Apoi lipsa educației… Copiii dorm cu părinții în aceeași cameră? De ce? Că nu au alta! Și că își cumpără mâncare „pe caiet”, asta nu a aflat domnul ministru? „Plezelfativele” nu se dau pe datorie. Părerea mea este că ar trebui pompați bani… mulți…în crearea locurilor de muncă, în infrastructură. Mai întâi să se dea legea anulării pensiilor speciale, care secătuiesc bugetul. ADICĂ SĂ FIE TRATATĂ CAUZA. NU EFECTUL!
– De ce? Întrebați-i pe unii de ce au asemenea tradiții. (…) Mai ușor cu minciunile despre sărăcie. La români nu există acest fenomen.
– Iertați-mă că vă contrazic. Sunt cadru didactic și am elevi care împart o pereche de pantofi cu frații mai mari, elevi care-și doresc de ziua lor niște mere…banane… sau o ciocolată. O elevă a mea a participat la lecțiile online dintr-o singură zi… pe o tabletă primită de la școală. Era îmbrăcată cu geaca… într-o cameră neîncălzită. Ceilalți frățiori, patru, cu părinții în singura cameră cu sobă, alături. S-a îmbolnăvit apoi… Sărăcia e cruntă! De-ați vedea ce le strălucesc ochii picilor mei când le fac cadouri cu diverse ocazii! Acea strălucire face toți banii de pe pământ! Este adevărat că sunt și oameni despre care faceți vorbire, însă nu așa se face media… generalizând. Adică dacă unii mănâncă multă carne, iar alții își permit doar varză murată, nu înseamnă că toți mănâncă sarmale!
– O familie nevoiașă, cu doi copii, a făcut dosar ca unul dintre ei să primească bursă socială. Elevul meu, un copil extraordinar, cuminte și inteligent. Pentru copii după documente eu i-am ajutat cu bani… Și ce credeți? Nu i-a fost aprobată bursa, mama având CI expirată, nu a primit adeverință de la ANAF… De ce nu a schimbat-o? Nu și-a permis… implica mai multe cheltuieli… taxă, deplasări într-o altă localitate… Tot eu am ajutat-o acum să facă asta, însă prea târziu pentru bursă… I-am oferit eu jumătate din cuantumul bursei. Și câte exemple aș avea!…
– Nu numai săracia este de vină! Din cauza sexualității excesive în mass-media.Veti fi oripilat de ce văd, aud copiii și adolescenții în diversele aplicații pt socializare. Nu mai vorbim despre curentul muzical care este baza cam în toată societatea celor care sunt paraleli cu școala.
– Dacă recitiți cu atenție postarea mea la care ați răspuns, observați că am zis că sărăcia este principalul motiv, dar și lipsa educației. Copiii iau de bun ce văd pe internet, la televizor… De asta consider că ar trebui să li se ofere informații, sfaturi corecte. Când alimentele le sunt bombardate cu hormoni, ar trebui să știe de la vârste cât mai mici să nu devină victime ale pornirilor necontrolate. Dar, repet, multe trebuiesc făcute pentru ca această educație sexuală să nu devină fără sens… Sărăcia trebuie combătută prin acțiuni gestionate de guvern. Slabe șanse… Ne învârtim in jurul cozii… Trist!…