21.5 C
Pitești
04 oct. 2024

ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ ȘI SPITALUL DE PEDIATRIE PITEȘTI-ÎMPREUNĂ PENTRU O GENERAȚIE SĂNĂTOASĂ

ORDINUL ASISTENȚILOR MEDICALI ARGEȘ ȘI SPITALUL DE PEDIATRIE PITEȘTI-ÎMPREUNĂ PENTRU O GENERAȚIE SĂNĂTOASĂ
Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România Filiala Argeș, în parteneriat cu Spitalul de Pediatrie Pitești, a organizat în data de 12.06.2023 simpozionul ”ÎMPREUNĂ PENTRU O GENERAȚIE SĂNĂTOASĂ!”, ediția a X-a.
Evenimentul s-a bucurat de participarea a peste 200 de asistenți medicali argeșeni, cât și de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Argeș, ai Spitalului de Pediatrie.
Reuniunea a adus în atenția participanților tema propusă de organizatori pentru acest an, ”EDUCAȚIA PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR DE AZI, PREMISĂ PENTRU SĂNĂTATEA ADULTULUI DE MÂINE” și s-a concentrat pe o abordare coordonată a educației pentru sănătate, ca prim pas în prevenirea îmbolnăvirilor, incluzând aici învățarea de comportamente sănătoase, dar și strategii și soluții despre cum trebuie susținuți asistenții medicali pentru a asigura servicii de promovare a sănătății, valorificând astfel potențialul profesional al asistenților medicali.
În mesajul de deschidere, doamnă Estera STĂMOIU, președinte OAMGMAMR Argeș, a adresat un mesaj de mulțumire participanților și a evidențiat rolul asistenților medicali în activitatea de educație pentru sănătate:
”Studiul evoluției profesiei de asistent medical arată cum rolul îngrijirii și prevenirii atribuit în mod firesc asistenților medicali a evoluat într-o educație pentru sănătate, activitate, astăzi consolidată într-o „misiune de promovare a sănătății”. Acest lucru este subliniat de cadrul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașă, prin implementarea competențelor sistemului de referință profesională deținute de aceștia.
În România, practica asistenței medicale de educație pentru sănătate este o componentă esențială a practicii clinice, este parte din rolul propriu al profesiei noastre.
O radiografie legislativă sugerează că, conceptul de practică a asistentei medicale de educație pentru sănătate este circumscris și statuat într-o serie de documente normative ,precum -Legea exercitării profesiei de asistent medical generalist, asistent medical și moașă, Codul de etică și deontologie profesională, Statutul OAMGMAMR.
Un mesaj de apreciere a asistenților medicali, cât și a parteneriatului solid dezvoltat între cele două instituții organizatoare ale evenimentului a avut managerul spitalului, domnul dr. Tudor Ionescu:
”Instituția, ca spital, înseamnă de fapt, întreg personalul care lucrează aici, dumneavoastră, asistenții medicali, aveți un rol important în îngrijirea sănătății, educația pentru sănătate fiind e un pilon fundamental pentru orice societate. Este un proces care urmărește ca populația să dobândească o serie de cunoștințe și abilități care să le permită să ia decizii cu privire la propria sănătate, în care dumneavoastră, asistenții medicali, aveți o contribuție semnificativă prin influențarea în mod favorabil, a atitudinilor și comportamentelor populației.
Direcția de Sănătate Publică Argeș, prin reprezentantul său, doamna dr. Adriana Stoica, a adresat un mesaj de mulțumire asistenților medicali pentru toate eforturile și munca în slujba pacienților, evidențiind participarea asistenților medicali din cadrul Compartimentului de promovare a sănătății cu lucrări științifice centrate pe educația pentru sănătate.
Nu în ultimul rând, doamna Neli Homeghiu, vicepreședinte al Ordinului Asistenților Medicali Argeș, în alocuțiunea sa, a subliniat importanța educației pentru sănătate, ca instrument esențial al promovării sănătății:
”Cel mai important obiectiv al educației pentru sănătate este de a împuternici indivizii și grupurile din comunitate asupra propriei sănătăți. Pe lângă aceasta, educația pentru sănătate își propune să nu mai fie privită ca o responsabilitate exclusivă a sectorului sanitar, ci ca responsabilitate a fiecărui individ în parte. Scopul promovării sănătății este de a îmbunătății standardele generale de sănătate în comunitate prin îmbunătățirea cunoștințelor despre factorii de risc și încurajarea populației să adopte comportamente și stiluri de viață sănătoase.”
Sesiunea educațional-profesională a fost susținută prin prezentarea de către autorii lucrărilor științifice elaborate de următorii speakeri:
– Promovarea sănătății și educația pentru sănătate, un pilon esențial al sănătății copiilor – as. med. pr. Horeboiu Claudia, DSP Argeș;
– Rolul asistenților medicali din secțiile de neonatologie în educația pentru sănătate a copiilor – as. med. pr. Viorica Neață, Spitalul Județean de Urgență Pitești;
– Educația pentru sănătatea orală la nivelul cabinetelor de stomatologie – as. med. Lalescu Cristina
– Importanța unei nutriții corecte a copiilor – dr. Geanina Nedelcu, Spitalul de Pediatrie Pitești
– Ghidurile internaționale despre prevenirea alergiilor la sugari – Câmpean Ana
– Educația pentru sănătate în compartimentul de radiologie- as. med. pr. Otoiu Simona, Spitalul de Pediatrie Pitești
– Educația pentru sănătatea mintală a copilului și adolescentului – as. med. pr. Stoica Florica, Spitalul de Pediatrie Pitești
– Educația pentru sănătate în blocul operator- as. med. pr. Vasilescu Ana-Maria, Spitalul de Pediatrie Pitești
În încheierea lucrărilor evenimentului, doamna Estera Stămoiu a concluzionat:
”Asistenții medicali și moașele sunt vectori importanți în promovarea sănătății, prin activitatea profilactică pe care o desfășoară, a cărei componentă este și educația pentru sănătate.
Ținând cont de direcțiile de orientare, de obiectivele educației pentru sănătate și de poziția pe care o au asistenții medicali și moașele în societate, rolul acestora este primordial în creșterea nivelului de cultură sanitară a populației și implicit în promovarea sănătății.
Asta nu înseamnă că ei trebuie să facă totul singuri, ci trebuie să fie sprijiniți de toți factorii responsabili și decizionali din societate, conștienți fiind de faptul că, doar ÎMPREUNĂ putem atinge realizarea obiectivului comun ”SĂNĂTATE PENTRU TOȚI”.
Educația pentru sănătate, ca parte integrantă a promovării sănătății poate fi considerată cea mai puternică și mai eficientă măsură preventivă pentru a asigura o populație sănătoasă.”

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

administrare site, mentenanta site, intretinere site