România va emite cartea electronică de identitate cu cip din 2 august 2021. Cu cărțile actuale de identitate se va putea călători în UE până vor expira. România va începe să emită cartea electronică de identitate (EID) începând cu data de 2 august 2021.
Cartea electronică de identitate va fi obligatorie, începând din august 2021 şi va putea să fie eliberată de la vârsta de 12 ani. Autorităţile vor emite, însă, şi cărţi de identitate simple, fără cip, dar acestea nu vor permite titularilor libera circulaţie în Uniunea Europeană în baza actului de identitate. Noul buletin, ca o noutate, va putea include şi domiciliul în străinătate.
Începând cu 2 august 2021, România este obligată să emită cartea electronică de identitate, potrivit Regulamentului UE în domeniu. „Este foarte important să folosim această oportunitate, ce decurge din obligaţia de aliniere la standardele menţionate, pentru a introduce nu doar o nouă carte de identitate care să conţină suplimentar datele biometrice, amprente şi aşa mai departe, ca şi în cazul actualelor paşapoarte electronice, ci să venim cu un instrument modern, care să asigure ireversibilitatea transformării digitale a României. Pe de altă parte, titularul unei cărţi electronice de identitate va putea utiliza semnătura electronică, care va fi inclusă în noul document, precum şi autentificarea online în sistemele informatice ale instituţiilor publice şi private pentru a beneficia de servicii electronice bancare, fiscale, în relaţia cu ANAF, spre exemplu, sociale, financiare, educaţionale sau de altă natură. De asemenea, va include şi cardul de sănătate, iar ulterior se pot adăuga orice alte servicii”, a declarat un oficial al Ministerului Digitalizării.
Va exista o perioadă de tranziție după emiterea noilor cărți electronice de identitate în sensul că se va putea călători în continuare cu vechile cărți de identitate emise până în august 2021, adică cu cele actuale, pe care le deține fiecare în prezent. Cu cele care vor fi emise după 2 august 2021 în actualul format nu se va mai putea călători în UE.
Sunt însă chestiuni care se conceptualizează foarte mult, dar realitatea din teren, realitatea guvernamentală, posibilitățile, inclusiv la nivelul MAI, pe această zonă, sunt extrem de limitate. Deși se știe despre acest termen de mai bine de un an, începând de mâine la Pitești nu se vor putea solicita astfel de cărți de identitate. Încă!
Foto: stirileprotv.ro