La 1 august celebrăm Ziua Naţională Salvatorului Montan, adică 52 de ani de activitate sub denumirea Salvamont și 117 ani de la atestarea primelor structuri organizate de salvare montană.
Această nobilă ocupație, îmbinarea între curaj și umanitarism, entuziasm și competență a fost legiferată în baza Hotărârii Consiliului de Miniștri cu numărul 140/1969.
Rolul salvatorilor montani este neprețuit, scopul lor fiind ocrotirea vieții omenești. Datorită lor, turismul montan din România se desfășoară în condiții bune. Nu trebuie să uităm de creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la pericolele de pe munte și măsurile de prevenire a accidentelor.
Mulți au greșit crezând că urcatul pe munte este comparabil unei drumeții obișnuite, plecând la drum neechipați, nepregătiți fizic și psihic. Nu de puține ori am auzit de accidente grave din această cauză. Misiunile salvamontiștilor sunt întotdeauna grele și este obligatoriu ca cei care iubesc muntele să se gândească o clipă la situațiile în care sunt puși acești oameni.
Muntele oferă peisaje spectaculoase și trăiri unice, dar pentru a ne bucura de toate acestea este nevoie de foarte multă responsabilitate.
Serviciul Public Județean Salvamont Argeș este alcătuit din patru formații, în total fiind 47 de salvatori montani, dintre care 30 voluntari. Ei acționează pe o suprafață de 2.280 km pătrați, pe cea mai întinsă, izolată și înaltă zonă montană din țară.
Sursa: fb/Consiliul Județean Argeș