1.2 C
Pitești
09 dec. 2021
spot_img

Mihai Viteazul și-a găsit liniștea – împreunarea capului cu trupul domnitorului

Astăzi a avut loc slujba de împreunare a capului cu trupul domnitorului Mihai Voievod Viteazul. Evenimentul istoric s-a desfășurat la Mânăstirea Plăviceni, marcând 420 de ani (9 august 1601 – 9 august 2021) de la uciderea mișelească a marelui domnitor, la Câmpia Turzii. Slujba a fost oficiată de un sobor de preoți, la care au asistat aproape o sută de oameni. Invitat special, generalul Mircia Chelaru, deputat de Argeș, fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române. După cum se poate observa, el poartă căciula de tarabostes, în semn de respect față de istoria națională și de originile dacice ale poporului român. Generalul este cunoscut drept unul dintre promotorii fervenți ai istoriei neamului, fiind cel care i-a dăruit tradiționala căciulă dacică și primarului Gentea, cu prilejul unui eveniment organizat săptămâna trecută la Pitești.

Filmarea evenimentului, editarea video şi montajul filmului îi aparţine fiului deputatului Mircia Chelaru, Iulian Cătălin Chelaru. Vezi video AICI

Descoperire monumentală

Cu câţiva ani în urmă, o veste făcea înconjurul internetului, și anume că după maibine de 400 de ani de la uciderea domnitorului, trupul lui Mihai Viteazul a fost descoperit de starețul Teoctist de la Mânăstirea Plăviceni, în județul Teleorman, pe malul Oltului.
Istoria oficială ne spunea că Mihai Viteazul a fost decapitat în anul 1601. Apoi capul i-a fost dus la Mânăstirea Dealu de la Târgoviște, iar despre trup se credea că a dispărut.

De fapt, în 2010 au fost găsite niște oseminte de către călugării de la Plăviceni, dar a durat ceva timp până ce importanța acestei descoperiri a fost confirmată științific. Starețul Mânăstirii Plăviceni, părintele Teoctist Moldovanu, a intuit că osemintele îi aparțin marelui voievod, pornind de la câteva date certe: mânăstirea a fost ctitorită de Doamna Stanca – văduva lui Mihai Viteazu iar hramul mânăstirii este al Arhanghelului Mihail. Dar cel mai direct indiciu era faptul că din trupul descoperit lipseau capul și mâinile – ceea ce corespunde mărturiilor istorice privind modul cum a fost ucis și mutilat Mihai Viteazu, în anul 1601.

MIHAI VITEAZUL a fost decapitat pe 9 august 1601, în tabăra situată la trei kilometri Sud de Turda, de către subordonații bastardului general italian Gheorghe Basta, la comanda împăratului neamț Rudolf al II-lea.
Capul său a fost luat de un căpitan al domnitorului, adus în Muntenia și înmormântat de către Radu Buzescu, la Mănăstirea Dealu, lângă Târgoviște, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Țării Românești.
Trupul său, a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde din nefericire, a fost batjocorit cu cruzime și de oameni și de câini, după care a fost îngropat, se pare, de câțiva călugări sârbi.
Ulterior, trupul său a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp, dar osemintele Voievodului au dispărut și de acolo, înainte de desființarea Mitropoliei Ardealului și transformarea lăcașului în biserică catolică (1701).

În vara anului 2010, trupul (osemintele din care lipsesc claviculele și coastele) a fost descoperit, în mod miraculos, la 5-6 metri de biserica din incinta Mănăstirii Plăviceni, situată în comuna Plopii-Slăvitești, județul Teleorman (cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea Alunișul – o ,,importantă vatră de spiritualitate”, un loc și lăcaș sfânt, încărcat de istorie și legende…).
Toată povestea acestei întâmplări, precum și o incursiune în istoricul mănăstirii, sunt descrise într-un mod special, de către preotul stareț Teoctist – Cezărel Moldovanu, în lucrarea ,,Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate”.

Numele inițial al mânăstirii a fost Alunișul, pornind de la legenda că Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu, a ajuns aici și s-a ascuns într-un alun, pentru a nu fi prinsă de turci. Iar biserica Mânăstirii Plăviceni este singura din România care a avut, chiar de la înființare, doar hramul Sfântului Arhanghel Mihail (nu Mihail și Gavril), tocmai pentru a insista asupra personalității lui Mihai Viteazu.

Starețul Teoctist a decis să ceară o expertiză asupra osemintelor găsite la Plăviceni, bazându-se pe material ADN provenit de la mama lui Mihai Viteazu. Teodora Cantacuzino este înmormântată la Mânăstirea Cozia.

Expertiza medico-legală a confirmat intuiția călugărilor de la Plăviceni. Mânăstirea lor, pierdută într-o pădure de pe malul Oltului, adăpostește osemintele primului domn al celor trei Țări Române.

Dar jertfa domnitorului Mihai Viteazul nu a fost în zadar, ci stă și azi la temelia împlinirii visului nostru național de unire.
Toate faptele, și nu numai ele, au constituit argumentele pe care s-a fundamentat adoptarea legii nr. 327/2020, prin care – Mihai Viteazul, domn al Țării Românești și al Moldovei, Principe al Transilvaniei – a fost declarat Erou și Martir al națiunii române. Această lege, reprezintă gestul nostru, al românilor, de recunoștință și prețuire veșnică față de acest Erou-Martir, al poporului român, care a ridicat steagul independenței, a luptat și s-a jertfit pentru gloria neamului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

2,435FaniÎmi place
63AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI