La noapte, dăm ceasul înainte cu o oră. România trece la ora de vară. Ora 3.00 devine ora 4.00
România trece la ora de vară din această noapte, astfel că ziua de 26 martie devine cea mai scurtă zi a anului. La noapte, ceasurile trebuie date cu o oră înainte la ora 3:00, care va deveni 4:00.
Din acest moment, ziua începe să crească și noaptea să scadă (durata de lumină naturală pe parcursul unei zile) până la solstițul de vară din 21 iunie 2023.
Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Pro și contra
Există avantaje dar și dezavantaje pentru folosirea orei de vară. Alegerea orei de vară ar conduce, potrivit unor studii, la scăderea numărului de accidente rutiere, rata criminalităţii ar putea scădea, unele ramuri economice ar putea prospera sau s-ar face economie de energie odată cu trecerea la ora de vară. O cantitate mai mare de lumină solară contribuie la o bunăstare generală şi la menţinerea sănătăţii.
Trecerea la ora de vară are însă și dezavantaje. Astfel, sunt repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.