O intenție bună, aceea de a renova și picta o troiță din sat, pe propria cheltuială, a devenit pentru familia doamnei Elena Matei, din Mihăești, prilej de a fi reclamată la poliție. Și… de cine credeți? Chiar de preotul din sat. Cu care doamna, ne spune, de câțiva ani duce o luptă fără sens, popa ținându-se numai de reclamații la adresa familiei dânsei.
Dacă poate face un rău, de ce să facă un bine, parcă ar fi deviza acestui preot care, din spusele doamnei Elena, a făcut din biserica din sat un fel de feudă proprie. Neînțelegând că oamenii din sat, cetățenii care l-au ales paroh, sunt proprietarii, biserica este a oamenilor, a comunei, el este doar, vremelnic, slujitorul acesteia.
De fapt, corect ar fi nu să spunem „este”, ci „ar trebui să fie”, pentru că din comportamentul său nu pare a fi slujitor al lui Dumnezeu. Un preot care se ține de reclamații și speculează orice ocazie, mergând până la a merge la poliție reclamând că „s-a furat crucea din troiță”, deși tot satul știa că troița este în curs de renovare și pictare de către familia Matei, care locuiește chiar peste drum, acest comportament obsesiv te duce cu gândul la ceva bolnav, dacă nu chiar malefic.
Reclamații peste reclamații
Să faci rău cu orice preț, să reclami o familie care face un bine comunității, pentru că ai tu o obsesie, sau vrei să te răzbuni sau să plătești niște vechi polițe, asta este de neînțeles. Mai ales pentru un preot.
Polițiștii sosiți la fața locului în cel mai scurt timp, alertați de preotul „vezi, Doamne, îngrijorat” că familia Matei ar fi furat crucea, și-au făcut datoria profesională, controlând… Și au găsit toate actele în regulă, toate aprobările necesare pentru efectuarea lucrării, inclusiv adresă semnată de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, de la ÎPS Calinic. Și protopopul de Mioveni, protoierie de care aparține Mihăeștiul, fusese informat despre aceasta și și-a dat acceptul pentru lucrare, cum era și firesc.
Întotdeauna Biserica s-a sprijinit și a apreciat bunele intenții, sponsorizările sau lucrările făcute în beneficiul ei pe cheltuiala cetățenilor.
E bine așa, părinte?
Dar, ca oameni, și polițiștii au rămas siderați de caz. Unul dintre polițiști, din comuna vecină – Schitu Golești s-a exprimat cu regret față de cei de față: „E bine așa, părinte? Să ne reclamăm degeaba? Ne facem de râs cu astfel de situații!”. Și are dreptate. Pentru că o comună cum e Mihăeștiul, cu oameni harnici și gospodari, pusă la punct ca infrastructură, cu edificii noi, moderne, să fie afectată de scandaluri de acest fel? Scandaluri provocate tocmai de cel care ar trebui să fie cel care împacă oamenii și potolește spiritele… Ar trebui să fie cel care aduce pacea într-o comunitate, și nu războiul. Dar când dracul își bagă coada!
Doamna Matei ne-a făcut o scurtă radiografie a scandalului. Inițial preotul a fost într-o relație de prietenie cu familia, poate zeci de ani cei doi soți Matei l-au sprijinit, l-au primit în casa lor și l-au omenit. Totul a plecat de la dorința preotului de a deveni primar și de a-și compromite contracandidatul. Vă dați seama ce înseamnă politica… mai ales în mediul rural!
Nu e prima dată…
Vă reamintim că preotul Popa Marcel a făcut un lucru similar și la inaugurarea podului din Mihăesti, caz despre care am mai scris, pentru că e peste puterea de înțelegere a unui om. Să vii la o festivitate de inaugurare și să faci scandal, să fii ca un ghimpe în coasta invitaților, pentru că ai tu niște nemulțumiri! Asta chiar nu se face.
Plecând de la atâtea scandaluri care au tot atins în ultima vreme Biserica, multe provocate de cei care o slujesc, de comportamentul acestora, ne întrebăm dacă mai marii Bisericii pot face ceva în acest sens. Imaginea acesteia trebuie salvată. Știm că „Mare e grădina Domnului”, dar mai trebuie curățată din când în când…
CITEȘTE ȘI: