Neobosita noastră prietenă Loredana Costache, directoarea Căminului Cultural din Hârsești, cea care este sufletul promovării tradițiilor folclorice în comună, ne anunță că ansamblul din Hârsești a câștigat două premii I la cea de-a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul românesc” desfășurat la Slatina în perioada 22-26 iunie.
Iată cât de frumos povestește Loredana despre acest concurs, cât suflet pune ea în fiecare vorbă pe care o spune, cât de mult iubește copiii pe care îi are în grijă și cu care câștigă concurs după concurs:
《 În urmă cu vreo zece ani, când cei mari de azi îmi erau mititei și de abia la început de drum cu „Doruri de câmpie”, și ei câștigau tot Premiul I, aici, la Slatina-Olt, la primul lor festival-concurs.
Astăzi, la un deceniu distanță, istoria se repetă, fiindcă și trupa de juniori aduce acasă, la Hârsești, două premii I, călcând (în opinci și pași de dans!) pe urmele seniorilor care le-au stat aproape, îndrumându-i, și de la care au deprins meșteșugul jocurilor de pe la noi.
Și uite-așa se face că ieri am dansat, iar azi ne-au chemat! La festivitatea de premiere, unde n-am mai ajuns chiar toți ce fuseseră cu o zi înainte în concurs, dar tot ne-am numărat de-o ceată, gata să urce pe scenă, în aplauze.
Și să mai știți că cel mai tare mă bucur eu pentru „debutul” lui Mihăiță și al lui Andrei (Geolgău), călușarii noștri mici (de 8-9 anișori), verișorii din neamul Vișenoilor din satul Ciobani, care și-au dorit fierbinte, cu pumnii strânși, cu nod și rugăciune în gând și cu lacrimi în ochișori, să audă numele comunei noastre strigat la premii. „…că poate merităm și noi, zău, doamna, tălică ce zici..?!”
Și, chiar dacă ea, sensibila și talentata Antonia, nu prea s-a văzut, (că, deh, cam asta e soarta instrumentiștilor…), violonista- viorista noastră (tot de 9 ani) a făcut să se audă vioara sa albă și fermecată care l-a acompaniat pe nea Puiu Stroe al lu” Poiană, maestrul cu acordeonul.
Micul nostru ansamblu de dansuri populare „Doruri de câmpie” și Ceata călușarilor de la Căminul Cultural Hârsești – Secție Externă de la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, Argeș, grupa de copii și adolescenți, confirmă că sunt un simbol popular al României de la Argeș, pe care au reprezentat-o zilele acestea într-un impresionant concurs național cu participare internațională, unde s-au întrecut în măiestria jocului și a călușului, peste 2000 de copii din județele Argeș, Bacău, Botoșani, Călărași, Brăila, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița, Gorj, Sibiu, Maramureș, Suceava, Vaslui, Tulcea, Vâlcea, și din peste 50 de localități din Olt, județul care, prin Palatul Copiilor Slatina, de 22 de ani, semnează cu dăruire și statornicie, într-un soi de „carte de aur” a foclorului românesc promovat prin atâtea generații.
Și, când vezi atâția copii, unii de la țară, alții de la oraș, cum își poartă straiul popular și cum joacă dansul locurilor din care vin, când le atingi pe viu bucuria și mândria cu care păstrează tradiția, simți că țara asta nu își ține în lada de zestre doar trecutul, ci face loc aici, încet-încet, și viitorului…!
La ceasul la care scriu eu, acum, copiii mei dorm. Sau, cel puțin, așa ne-am înțeles noi când ne-am întors de la concurs, la ora 22.30.
Mâine se vor trezi în zori, pe la cântatul cocoșilor, fiindcă la cinci ceasuri ale dimineții, vom lua drumul capitalei, cu drapelul țării la purtător, de Sărbătoarea Tricolorului Românesc, ca niște iubitori de neam ce suntem și noi, cei din vatra Hârseștiului.
Știu că au adormit osteniți, dar fericiți, și mi-i iau pe toți la piept, mi-i învelesc în gând de „somn ușor, copiii mei…!”, cu toată iubirea asta a mea care mereu îi ceartă, îi iartă și-i împacă, și le spun aici, ca și cum ei mă vor auzi în vis, că „doamna lor” este mândră și binecuvântată că îi are, și că îi ține în suflet pe toți. Mici și mari, populari, Călușari cu „Doruri de câmpie”.》(Loredana Costache/ facebook)