13.7 C
Pitești
14 apr. 2024

Festivalul Concurs Național al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”

Festivalul Concurs Național al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”

În orașul Topoloveni din județul Argeș, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Concurs Național al Cântecului Popular Românesc „Tita Bărbulescu”.
Manifestarea are loc timp de două zile, respectiv pe 11 și 12 aprilie, la Casa de Cultură “Preot Ion Ionescu“ din localitate.

Amintim faptul că festivalul care poartă numele marii interprete de cântec popular, romanțe și cântece de petrecere Tita Bărbulescu are loc în localitatea unde a văzut lumina zilei cunoscuta interpretă argeșeană.
Acesta își propune descoperirea și promovarea soliștilor vocali de muzică populară din România și Republica Moldova, introducerea în circuitul național de noi talente cât și prezentarea celor mai frumoase costume din diferitele zone etnofolclorice ale țării.

Este al treilea an în care festivalul se desfășoară fără prezența fizică a acesteia.
Amintim că solista Tita Bărbulescu a decedat pe 4 decembrie 2021 la vârsta de 85 de ani. Este înmormântată la Cimitirul Belu din București. A fost căsătorită dar nu are copii.
Până în anul 2020, când festivalul nu s-a mai putut organiza din cauza restricțiilor pandemice, solista argeșeană a fost prezentă la toate edițiile și a susținut recitaluri live cu orchestra.

Manifestarea este organizată de Primăria și Consiliul Local Topoloveni, Casa de Cultură “Pr. Ion Ionescu“ Topoloveni, în parteneriat cu Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.
Festivalul cuprinde un concurs de interpretare, festivitate de premiere și recitaluri extraordinare, susținute de artiști consacrați ai genului.

Anul acesta Marele Premiu este în valoare de 4500 lei. Premiul I are valoare de 2500 de lei, locul al II-lea, 2000 și locul III – 1500. Se vor acorda două mențiuni și un premiu special de câte 500 lei fiecare.
Intrarea este liberă în ambele zile ale festivalului.

《 Tita Bărbulescu s-a născut în 1936 în Topoloveni, județul Argeș, într-o familie numeroasă. Învață să cânte de la tatăl său, Nicolae Bărbulescu, vestit lăutar al plaiurilor argeșene. Mai târziu, face parte din Corul Căminului Cultural Topoloveni-Călinești, unde participă la Concursul căminelor culturale pe țară obținând locul I ca solistă vocală în cadrul corului.
Este propusă pentru Școala Populară de Artă din București, unde ia primele lecții de canto, avându-i profesori pe Gheorghe Oancea și Ana Armășeșcu. Revine în Argeș și se angajează la Orchestra populară „Doina Argeșului” din Pitești, efectuând numeroase culegeri de folclor de la vechii lăutari argeșeni.

Primele imprimări la radio le face împreună cu Orchestra „Doina Argeșului”: „Sus’ la munte la Muscel”, „Lele, lelișoara mea”, „De-ai fi neichii drăguliță”, „Din Pitești păn’ la Trivale”, „Argeșene, argeșene” etc.

Între anii 1960-1962 se stabilește în București fiind angajată la Teatrul „Ion Vasilescu”, iar mai apoi la „Doina Olteniei” din Craiova și „Flacăra Prahovei” din Ploiești.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu mari cântăreți și dirijori ai timpului, efectuând numeroase turnee în țară și în străinătate cum ar fi: Bulgaria (cu Maria Tănase), Anglia, Spania, Austria, Turcia, Cehoslovacia etc. Dintre marii interpreți alături de care a cântat amintim: Maria Tănase, Maria Lătărețu, Ion Luican, Emil Gavriș, Dan Moisescu, Alexandru Grozuță, Ioana Radu, Mia Braia, Rodica Bujor, Ion Dolănescu, Maria Ciobanu și mulți alții. Cele mai valoroase imprimări pe care le face sunt cu Orchestra Radio condusă de Victor Predescu, Ionel Budișteanu, Radu Voinescu și Paraschiv Oprea.

În activitatea sa artistică de peste 40 de ani, solista a interpretat peste 300 de cântece, imprimate la Radio și Electrecord, și a participat în peste 500 de spectacole, recitaluri și festivaluri. A realizat peste 30 de discuri și casete audio, adunând pe acestea cântece din zona natală, romanțe și cântece de petrecere.

S-a stins din viață în ziua de 4 decembrie 2021. A fost înmormântată pe 7 decembrie 2021. Artista își doarme somnul de veci în Cimitirul Bellu》, conform Wikipedia.

                                              Constantin PAŞOL,  Radio România

Foto. 1.Tita Bărbulescu pe scena festivalului care-i poartă numele, cu dirijorul Doinei Argeșului, Virgil Iordache, martie 2018

Foto 2: Jurnalistul Constantin Pașol cu marea artistă și două tinere dansatoare ale Ansamblului „Ciuleandra” din Topoloveni. Cea din dreapta este Maria Dumitrașcu, fiica scriitorului și omului de cultură Jean Dumitrașcu

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI