35.4 C
Pitești
19 iul. 2024

Expoziţia de fotografii Pablo Picasso la Pitești

Expoziţia de fotografii Pablo Picasso – „Picasso. Intimo.” – eveniment cultural inedit, la Pitești!

Astăzi, 30 octombrie 2023, în Piața Primăriei din Pitești a avut loc vernisajul expoziției de fotografii intitulată „Picasso. Intimo.”, realizată de către Gestamp Beycelik România – companie multinațională din industria auto – cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România, al Primăriei Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești, și al Consiliului Județean Argeș, prin Muzeul Județean Argeș.

Evenimentul a fost marcat printr-o conferință de presă la care au participat reprezentanți ai municipalității piteștene, ai partenerilor în organizare și ai presei locale.

 

Au vorbit în cadrul conferinței și au răspuns întrebărilor din partea presei: primarul Piteștiului, Cristian Gentea, Alper Yavuz – director operațiuni Gestamp Beycelik România, Elena Biță – manager resurse umane Gestamp Beycelik România, Micaela Ossola Revilla – însărcinat cu afaceri consulare, culturale și administrative, secretar al Ambasadei Spaniei la București, Cornel Popescu – director al Muzeului Județean Argeș.

Expoziția itinerantă (București – Chișinău – Pitești) își propune să aducă în prim-plan creația unică a marelui artist, prin fotografii care prezintă instantanee din viața sa. Fiecare dintre panourile expoziției are atașat un cod QR ce oferă informații detaliate despre momentul sau opera artistică prezentate în fotografie, dând, astfel, locuitorilor și vizitatorilor orașului nostru posibilitatea de a cunoaște capodoperele lui Picasso, de a înțelege influența sa asupra artei contemporane și de a aprecia moștenirea sa culturală.

În anul 2023 se împlinesc 50 de ani de la moartea pictorului spaniol Pablo Picasso (născut în Malaga, Spania, în 1881, mort la Mougins, în Franța, în 1973), unul dintre cei mai celebri pictori din istoria artei occidentale. Limbajul său expresiv, liber și multiform continuă să influențeze arta și gândirea contemporană. Picasso, un artist în esență european, a proiectat la nivel internațional simboluri universale, precum Guernica (1937), astăzi un simbol colectiv în apărarea drepturilor omului.

Fotografiile sunt realizate de celebrul fotograf, jurnalist și scritor argentinian Roberto Otero (1931-2004), care a avut privilegiul de a-l imortaliza pe Picasso în intimitatea casei sale de la Notre-Dame-de-Vie din Mougins. Fotografiile sale, care fac obiectul acestei expoziții, arată maturitatea artistului și complicitatea dintre fotograf și fotografiat. Prin această selecție de instantanee din colecția Otero a Muzeului Picasso din Malaga, Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu firma Beycelik Gestamp, dorește să pună în valoare privirea artistului, invitând privitorul să stabilească propria legătură cu pictorul din Malaga, căci, așa cum el însuși a declarat, „un tablou trăiește doar prin cel care-l privește„.

Prin intermediul acestei expoziții, organizatorii oferă locuitorilor şi vizitatorilor din Piteşti o oportunitate de a se conecta cu capodoperele artistului, de a înţelege influenţa sa asupra artei contemporane şi de a aprecia moştenirea sa culturală.

Expoziția „Picasso. Intimo.” va rămâne în Piața Primăriei timp de două zile, urmând ca, de la 1 noiembrie 2023 să își schimbe amplasamentul, fotografiile fiind expuse, timp de o lună, pe aleea pietonală din fața Muzeului Județean Argeș. Cornel Popescu, directorul Muzeului Județean Argeș, a transmis celor prezenți importanța aducerii artei în stradă, cât mai aproape de privitor, un trend al zilelor noastre, în care oamenii sunt tot mai grăbiți și mai deconectați de la adevăratele valori.

Tot în cadrul conferinței de presă, primarul Cristian Gentea a anunțat că firma Gestamp Beycelik va sponsoriza și echipa de fotbal F.C. Argeș. Cu alte cuvinte, un nou prieten al municipalității piteștene, un agent economic implicat în viața socială, culturală și sportivă a Piteștiului.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

Mentenanta site | Realizare magazin online | Administrare site