Lucrările începute pe secțiunea 5 (Curtea de Argeș –Pitești) a noii autostrăzi Sibiu – Pitești, în punctul Capul Piscului, au scos la suprafață vestigii arheologice din Neoliticul Timpuriu, aproximativ anul 6000 – 6500 î.e.n. Arheologii de la Muzeul de Istorie Brukenthal din Sibiu au marcat în această zonă 4 situri arheologice după ce au fost descoperite mai multe structuri (locuințe) de suprafață, ceramică, topoare șlefuite și neperforate, unelte din silex, râșnițe și frecătoare. Două din aceste situri sunt deja deschise, echipele de arheologi colectând piesele scoase la suprafață. Acestea au fost inventariate, sigilate și trimise la muzeul de la Sibiu pentru a fi cercetate, urmând apoi a fi predate, conform protocolului, Muzeului Județean Argeș, descoperirile făcând parte din patrimoniul județean argeșean. Menționăm că lucrările arheologice se desfășoară pe o lungime de peste 550 metri și pe o lățime de alți zeci de metri. Zona respectivă aparține Bazei de producție Băiculești, aici urmând a fi construit, odată cu autostrada, un mare nod rutier.
Am discutat la fața locului cu doi dintre arheologii de la Sibiu și ne-au spus că așezarea descoperită este una neolitică timpurie, din perioada pre-dacică, veche de peste 8500 de ani. Aceștia consideră că descoperirea făcută este una spectaculoasă prin numărul mare și diversificat de unelte, și în special al ceramicii. În primul sit au fost descoperite și șase structuri de suprafață bine definite la care arheologii lucrează acum cu mare atenție.
În cel mai scurt timp se va proceda la descărcarea arheologică așa cum prevăd normele în vigoare, aceasta fiind procedura prin care se stabilește dacă un teren în care fost evidențiat patrimoniul arheologic poate sau nu să fie redat activităților umane curente. Procedura vizează o cercetare arheologică preventivă, rezultatele urmând a fi cuprinse într-un raport tehnic de cercetare arheologică preventivă. Acesta va conține în mod obligatoriu propunerea specialiștilor cu privire la protecția vestigiilor descoperite, sau după caz, emiterea certificatului de descărcare de sarcină arheologică a suprafeței cercetate. Conform normelor legale în vigoare, certificatul va fi emis de Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Național a județului Argeș.
Mai trebuie spus că, până la descărcarea de sarcină arheologică, terenul care face obiectul cercetării este protejat arheologic, iar autorizația de construcție se suspendă provizoriu.
În altă ordine de idei, arheologii prezenți în zona Capul Piscului ne-au spus că lucrările la autostradă nu vor fi puse în pericol și că în cel mai scurt termen se va putea lucra și acolo.
Constructorul acestui tronson din Autostrada Sibiu-Pitești își vede în continuare de treabă, fiind preocupat cu organizarea șantierului.