25.4 C
Pitești
13 apr. 2024

Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Argeș pe anul 2023

Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Argeș pe anul 2023

Activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în anul 2023, a fost concentrată pe: asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacităţii operaţionale; creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră; prevenirea și combaterea infracționalității organizate și transfrontaliere, destructurarea grupurilor/ grupărilor infracționale și asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Gradul de ocupare al posturilor din instituție, la sfârșitul anului 2023, era de aproximativ 88%.

Serviciul Pregătire Profesională asigură organizarea, planificarea și buna desfășurare a activităților care vizează procesul de pregătire practică, formare profesională și evaluare a performanțelor polițiștilor argeșeni.

Astfel, în baza unui program bine organizat și planificat, polițiștii Serviciului Pregătire Profesională au organizat instruiri, pentru dezvoltarea și menținerea deprinderilor practice de bază ale personalului operativ, care își desfășoară activitatea, în special, în segmentul stradal, în structurile de ordine publică poliție rutieră și investigații criminale.

De asemenea, au fost organizate sesiuni de instruiri pentru însușirea noțiunilor de acordare de prim ajutor, cu sprijinul reprezentanților I.S.U. Argeș, la care au participat polițiști din segementul stradal.

Pregătirea în domeniul tacticii și intervenției polițienești a vizat, cu precădere, structurile operative, cu prioritate pentru structurile de poliție rutieră, ordine publică precum și elevii și studenții instituțiilor de învățământ, aflați în stagiul de practică.

Pe linia tragerii cu armamentul din dotare, au fost organizate și desfășurate 78 de sesiuni de tragere.

Din fondurile bugetare alocate pentru anul 2023, au fost efectuate lucrări de reparaţii/întreţinere/amenajare/modernizare a spaţiilor de lucru pentru poliţişti.

În acest sens, au fost alocate fonduri de la bugetul de stat, în valoare totală de 1.171.631,93 de lei, cu această sumă reușindu-se renovarea amplă a 20 de posturi de poliție.

În perioada analizată, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, au acționat, zilnic, și au desfășurat 636 de acțiuni de amploare și 1.676 de controale. În urma acestora, au fost constatate peste 1.500 de infracțiuni. Aproximativ 57% dintre acestea au fost descoperite în flagrant delict.

Efectivele de siguranţă publică şi patrulare au intervenit la peste 21.200 de apeluri primite prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgenta 112. Majoritatea apelurilor (59%) au provenit din mediul rural, iar restul din mediul urban.

Pe parcursul anului 2023, pentru efectivele Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, constatarea și/sau instrumentarea infracțiunilor de violență domestică a reprezentat o prioritate.

O parte importantă a acestui concept de acțiune a reprezentat-o intervenția rapidă la sesizările primite cu privire la comiterea unor fapte de violență domestică, precum și luarea unor măsuri legale ferme (emiterea ordinelor de protecție provizorie conform prevederilor Legii 217/2003 modif., constituirea de dosare penale – inclusiv prin sesizare din oficiu, dispunerea de măsuri preventive în cazul infracțiunilor mai grave ori în cazul încălcării ordinelor de protecție).

Polițiștii au intervenit la peste 3.400 de cazuri de violență domestică sesizate și au emis 290 de ordine de protecție provizorii, 241 dintre acestea fiind confirmate de către parchetele locale.

În anul 2023, polițiștii rutieri au participat la 2.869 de acțiuni organizate în județul Argeș.
În urma acțiunilor, au fost constatate peste 1.400 de infracțiuni, au fost aplicate peste 61.000 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute peste 5.700 de permise de conducere și au fost retrase aproape 2.500 de certificate de înmatriculare.

Numărul accidentelor grave produse în județul Argeș a fost de 112, 38 de persoane pierzându-și viața.

Principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație sunt: viteza excesivă și neadaptată la condițiile de drum (25 de evenimente), indisciplina pietonală (14 evenimente) și a bicicliștilor (11 evenimente).

Pe linia legalității transporturilor rutiere publice, în perioada analizată, au fost desfăşurate 325 de acţiuni și au fost aplicate 3.627 de sancțiuni contravenţionale, peste 70% dintre acestea fiind aplicate conducătorilor vehiculelor care efectuau transport de marfă.

Pe linie de sistematizare a circulației, s-au înaintat 127 de materiale cu propuneri, către autoritățile locale, care să conducă la creșterea fluenței traficului rutier și la prevenirea evenimentelor rutiere.

Activitatea de prevenire a criminalității s-a desfășurat pe trei direcții principale, conform priorităților stabilite la nivel național: Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului, Prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, Prevenirea violenței în familie și a agresiunilor sexuale.
Au fost desfășurate peste 325 de activități preventive, cu peste 3.500 de beneficiari.

Polițiștii de proximitate au desfășurat aproape 650 de activități în comunitate, au monitorizat 7.138 de stări conflictuale și au efectuat 1.679 de controale.
În urma activităților desfășurate, polițiștii de proximitate au descoperit, în flagrant delict, 897 de infracțiuni.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat 388 de activități informativ-preventive (ce au avut drept beneficiari 6.634 de cadre didactice și elevi) în timpul orelor de curs, care au vizat aspecte privind prevenirea absenteismului școlar, fenomenului de bullying/cyber bullying, consumului de droguri, traficului de persoane, infracțiunilor comise cu violență, infracțiunilor contra patrimoniului, respectarea regimului circulației rutiere și respectarea legislației referitoare la răspunderea penală a minorilor.

În urma verificărilor efectuate de polițiștii structurii, au fost aplicate 45 de sancțiuni contravenționale, privind nerespectarea prevederilor Legii nr. 349/2002, pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, 19 privind nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991R, privind normele de conviețuire socială și una privind nerespectarea prevederilor H.G. nr. 128/1994, privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizica şi morala a elevilor şi studenţilor.

La nivelul Biroului Siguranță Școlară au fost derulate o serie de campanii și proiecte: proiectul ,,Nu fi violent, fii inteligent” – ce a vizat evaluarea modului de asigurare a pazei unităților de învățământ; Proiectul ,,Ia atitudine, spune Stop Violenței”, privind reducerea bullying-ului în școli; ,,Proiectul Muncă. Ambiție, Izbândă – Fii și tu în primii zece!” – în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș, D.G.A.S.P.C. Argeș și C.M.J. Argeș;
Totodată, cu sprijinul polițiștilor Serviciului Rutier Argeș, a fost derulat Proiectul ,,Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră”.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Argeş a fost sesizat de comiterea a 14.280 de infracţiuni.

În ceea ce privește infracțiunile comise cu violență, numărul acestora se menține la același nivel față de anul 2022.
63,6% dintre acestea au fost comise în mediul rural, 91% în locuințe, aproximativ 55 % dintre fapte au fost comise asupra membrilor familiei, iar peste 45% dintre ele au fost comise pe fondul consumului de alcool.
Infracțiunile contra persoanei reprezintă 36% din totalul infracțiunilor sesizate.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 35% din totalul infracţiunilor sesizate. 46% dintre acestea sunt reprezentate de furturi, care sunt în scădere, prin raportarea la anul 2022, cu 1,26 %.
Numărul infracțiunilor de furt din locuințe a scăzut cu 43 de fapte față de anul 2022.
Infracțiunile de furt reprezintă 27% din totalul infracțiunilor stradale sesizate, în scădere cu 1,6 % față de 2022.
De asemenea, în scădere cu 23% sunt și infracțiunile de tâlhărie săvârșite în mediul stradal.

În anul 2023, au fost înregistrate 329 de infracțiuni comise prin intermediul sistemelor informatice (72% privind efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos), fiind soluționate cu 88% mai multe dosare față de anul 2022.

În anul 2023, prin activitățile desfășurate de polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, au fost dispuse măsuri de indisponibilizare pentru bunuri în valoare de 31.221.480 de lei, și a fost recuperată suma de 1.944.690 de lei în condițiile art. 10 din Legea 241/2005.
În cadrul acestor dosare, a fost documentată activitatea infracțională a unor persoane, fiind reținute 15 persoane (toate fiind cercetate sub măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile).

De asemenea, au fost puse în executare 83 de mandate de percheziție domiciliară.
În anul 2023, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și-au concentrat eforturile și pentru prevenirea și combaterea infracționalității economice în domeniul achiziții publice, înregistrând 14 dosare penale.
De asemenea, în urma activităților desfășurate, au fost capturate 66.408 țigarete.

În anul 2023, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au anulat 53 de permise de armă și au radiat 261 de permise arme.
În cadrul acțiunilor, au fost indisponibilizate 13 arme letale, 15 arme neletale, 875 de cartușe, 11 câini din rasa ogar, 2 autoturisme și 340 de kilograme de carne de vânat.
Au fost soluționate 12 doasare penale privind încălcarea legislației în domeniul materiilor explozive și au fost indisponibilizate aproximativ 1.300 de kilograme de articole pirotehnice.

Fenomenul infracţional în sectorul silvic a constituit o preocupare majoră și în anul 2023, activităţile vizând atât prevenirea cât și combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri, a faptelor ilegale asociate, privind circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos.
În perioada ianuarie – decembrie 2023 au fost desfășurate 810 controale.
Urmare a activităților desfășurate pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, a fost confiscată/ridicată cantitatea de 3.800 mc de material lemnos, în valoare totală de 1169,82 de mii de lei.
De asemenea, au fost confiscate 49 de bunuri folosite la comiterea faptelor.
Pe linia prevenirii și combaterii ilegalităților în domeniul silvic, au fost aplicate 821 de sancțiuni, în valoare de 984,50 de mii de lei, și au fost soluţionate 596 de cauze penale.

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor au organizat și desfășurat 107 acțiuni/controale pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional în domeniul protecției animalelor, în urma cărora au fost aplicate 468 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 309.620 de lei, cu peste 50% mai multe față de anul 2022.
De asemenea, au fost înregistrate 86 de dosare penale și au fost plasate în adăposturi 74 de animale.
Totodată au fost soluționate 644 de petiții, cu aproape 200% mai multe față de anul 2022.

Pe linia prevenirii și combaterii traficului și consumului de droguri, în anul 2023, polițiștii argeșeni au controlat peste 2.000 de zone, au testat cu aparatele din dotare peste 1.500 de persoane și au constatat 135 de infracțiuni circumscrise Legii 143/2000, privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri sau pentru conducerea unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive.
Polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară și Compartimentului Analiza și Prevenirea Criminalității au desfășurat aproape 500 de activități informativ -preventive privind riscul asociat consumului și traficului ilicit de substanțe cu efect psihoactiv, ce au avut drept beneficiari peste 20.000 de minori și adulți.
De asemenea, în contextul manifestărilor cultural – artistice, organizate la nivelul județului Argeș, au fost desfășurate activități preventive și de combatere a traficului și consumului de droguri, împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu.

Pe linia migrației ilegale, în anul 2023, au fost desfășurate 1.026 de acțiuni și controale, împreună cu alte instituții cu atribuții în domeniu, fiind instituite peste 1.000 de filtre rutiere.
Totodată, au fost controlate 89 de societăți comerciale care lucrează cu străini și 18 unități de cazare unde locuiesc cetățeni străini.

Pe linia mandatelor penale primite de la instanţe, în perioada ianuarie – decembrie 2023, au fost primite spre executare 191 de mandate penale (165 de mandate de executare a pedepsei închisorii şi 26 de mandate de arestare preventivă).
Au fost desfăşurate activităţi specifice de căutare şi localizare a persoanelor în vederea executării a 26 de Mandate Europene de Arestare, emise de autorităţile altor state pe numele unor cetăţeni români domiciliaţi sau cu rezidenţă în judeţul Argeş.
Pe parcursul anului 2023, au fost primite de la organele judiciare spre punere în executare măsuri preventive dispuse pentru 508 persoane (105 persoane aflate în arest la domiciliu și 403 persoane sub control judiciar).
În perioada analizată, în cadrul activităților de supraveghere desfășurate, au fost constatate 206 situații de încălcare a obligațiilor impuse persoanelor bănuite de comiterea faptelor, iar în 36 de cazuri instanța a dispus înlocuirea măsurii inițiale cu o măsură preventivă mai grea.

De menționat faptul că, în anul 2023, nu s-a înregistrat niciun caz deosebit de răpire ori dispariţie de minor care să nu fie soluţionat ori la clarificarea situaţiei să se constate decesul sau vătămarea copilului, majoritatea cazurilor reprezentând-o plecarea voluntară de la domiciliu sau din centre de plasament.
Toate cele 152 de cazuri de plecări voluntare/dispariții de minori au fost clarificate. Minorii au fost identificați, la scurt timp, de către polițiști, şi au fost reintegraţi în familie/centrele de plasament.

Structurile criminalistice au efectuat 4.312 deplasări, dintre care 2.894 deplasări pentru cercetarea locului faptei.

În anul 2023, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale au realizat 300 de misiuni. Majoritatea acestora au reprezentat sprijin acordat structurilor pe timpul desfăşurării percheziţiilor domiciliare sau a altor măsuri în cadrul dosarelor penale, precum şi asigurarea securităţii personalului inspectoratului pe timpul executării mandatelor.
De asemenea, pe linie pirotehnică, au fost executate 124 de misiuni.

În anul 2023, prin cele 7 puncte de lucru cu publicul, au fost eliberate peste 57.000 de certificate de cazier judiciar.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Argeș, în anul 2023, au fost înregistrate aproape 11.000 de petiții.

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş vor acţiona în continuare pentru prevenirea şi combaterea oricăror evenimente negative, care pot afecta siguranţa cetăţenilor.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI