După douăzeci de ani…
Un subiect care a stârnit multă pasiune și interes, atât în dezbaterile televizate din această mini-vacanță cât și în ,,ședințele” ad-hoc desfășurate pe ulițele satului românesc, îmbrăcat în sărbătoare, între vecinii adunați să ciocnească un ou roșu și un pahar cu vin, a fost anunțul că președintele se pensionează la sfârșitul acestui an şcolar. Deci, după douăzeci și patru de ani de la preluarea funcție de primar al municipiului Sibiu, profesorul de fizică de la Colegiul ,,Samuel von Brukenthal” a depus cerere pentru pensionare la limită de vârstă și contribuție completă. Subiectul discuțiilor nu l-au constituit ,,celebrele” meditații care-l propulsaseră în zona imobiliarelor, nici faptul că este ,,prea tânăr” (fizic și mental) pentru a nu-și aduce contribuția la bunul mers al societății, ci ,,postul” – postul de profesor! Gurile rele spun că președintele, un om rău, care s-a folosit de funcțiile pe care le-a ocupat, a ,,blocat” postul de profesor de fizică la unitatea școlară respectivă, timp de peste 20 de ani!
Departe de mine gândul că aș putea să fiu ,,avocatul” președintelui, însă rămân atașat ,,luptei pentru adevăr” (cea pentru dreptate a fost, demult, pierdută), adevăr pe care cei care-l gestionează nu l-au prezentat opiniei publice (se fac că plouă). În toate legile, cu aplicabilitate la învățământ, inclusiv cele din regimul comunist, în Statutul personalului didactic, în Metodologiile privind mișcarea personalului didactic, respectiv în Legea sindicatelor, este prevăzut că postul unui profesor, titular al sistemului, care este detașat pe o funcție de conducere în alt domeniu de activitate, este rezervat până la întoarcerea acestuia la catedră.
Trebuie specificat că pe postul respectiv a ,,funcționat” un profesor, de fizică evident, suplinitor sau titular detașat, elevii au beneficiat de serviciile unui cadru didactic pregătit. Mai mult, din câte știu, la Colegiul respectiv predarea se face în limba germană, deci acesta nu putea fi ocupat de… ,,orice tânăr care și-a tocit coatele…” (citat – pledoaria din autobuz… M9B a unei ,,țațe” cu șapte clase, incitată de o emisiune TV).
Funcțiile publice sunt pentru o perioadă determinată, profesorul titular are un contract de muncă pentru o perioadă nedeterminată, încetarea acestuia făcându-se conform legislației în vigoare. De ce oare nu au ieșit ,,deștepții” din sistem (sistemul de învățământ) să ,,lumineze” poporul, politrucii cu atestate și cursuri de securitate națională, respectiv liderii de grupuri parlamentare care au ,,botezat” fără mir, cădelniță și cristelniță o lege – ,,România educată”, care la nici un an de la ,,facere” a primit apelativul de ,,modificată și completată” – Legea 198/2023 cu modificările şi completările ulterioare. (În acest ritm de modificări și completări, în 2 ani vom avea o altă lege care a ,,fentat” parlamentul – oricum, tovarășii respectivi nu au habar ce au votat).
De remarcat totuși că președintele – profesorul de fizică din Sibiu – nu a depus cerere pentru prelungirea activității (câte un an, timp de trei ani) pentru a nu ajunge la… mâna angajatorului! Halal legislație, delăsător și iresponsabil legiuitor.
I se pot imputa domnului președinte multe, multe hotărâri și atitudini – cea de pasivitate în mod deosebit, dar nu ceea ce au descoperit ,,înțelepții cu ziua”.
Așteptam un mesaj critic – clar, al acestor ,,truditori” raportat la situația din Europa, în mod special atitudinea Austriei față de țara noastră. Istoria ne arată că astfel de hotărâri erau sancționate la nivel european – chiar dacă conjunctura socio-politică era diferită. Cei Trei muschetari (cu d`Artagnan, patru), ,,fiii” lui Alexandre Dumas se întâlnesc… ,,După douăzeci de ani” pentru a continua lupta cu dușmanul comun – printre care, culmea… regina Ana de Austria! Doar o analogie, dar lupta pentru adevăr trebuie să fie idealul fiecărui individ rămas la stadiul de… om!
Noi vom continua aceste demersuri asigurând, în același timp, necesarul de…
ANTIVIRUS