11.9 C
Pitești
24 mai 2024

Cerb braconat la Nucșoara! Făptașul a fost prins rapid

Cerb braconat la Nucșoara! Făptașul a fost prins rapid

Specialiștii Ocolului Silvic Domnești au sesizat poliția cu privire la o faptă de braconaj săvârșită pe raza lor de competență. Un cerb de circa 300 kg a fost găsit împușcat la aproximativ 700 de metri de pensiunea Valea Bradului, în comuna Nucșoara. Astfel, polițiștii de la Serviciul AESP (Arme, Explozibil și Substanțe Periculoase), care se aflau la o cercetare similară, în zonă, a unei alte persoane, despre care existau indicii și suspiciuni de braconaj, au ajuns în cel mai scurt timp la locul faptei și rapid au identificat și vinovatul, în persoana numitului Andrei Zamfir, proprietarul pensiunii respective, situată la limita fondului forestier 13 Corbi, aproape de locul unde a fost găsit cerbul împușcat.

Un trofeu de 12.000 euro

Făptașul riscă pedeapsa cu închisoarea, pentru că cerbul a fost împușcat fără autorizație, în afara sezonului de vânătoare, ceea ce constituie faptă de braconaj, dar și plata sumei de 12.000 de euro către Ocolul Silvic Domnești, proprietarul fondului cinegetic unde a avut loc incidentul, pentru că „trofeul” este unul foarte valoros. Instituția se va constitui parte civilă în acest caz. Specialiștii silvici spun că dacă cerbul ar fi fost braconat în sezonul de vânătoare, valoarea lui ar fi fost în jur de 6000 de euro, dar fiind împușcat în afara sezonului, valoarea lui este de 12.000 euro.

Respectivul, proprietar de pensiune și deținător a 3 arme de vânătoare, nu a respectat nici regimul armelor și munițiilor, armele fiindu-i găsite de către polițiști nu la locul indicat în acte, adică la domiciliul său, ci la pensiunea pe care o deține (Valea Bradului), neasigurate conform legii. Inițial a încercat să-i „plimbe” pe polițiști, declarând că armele ar fi acasă, dar ulterior a recunoscut că nu sunt unde ar fi trebuit să fie, ci că sunt chiar la pensiune. Acestea i-au fost ridicate de către polițiști, în vederea confiscării, urmând să se facă cercetările în cauză.

Între timp, Direcția Sanitar Veterinară a ridicat cerbul împușcat și în carcasa animalului a fost găsit și glonțul care l-a ucis. Urmează expertiza balistică pentru a se afla cu ce armă s-a tras.

Pus în fața dovezilor incontestabile, acesta a recunoscut fapta.

Cunoștea consecințele

Andrei Zamfir a lucrat cu mulți ani în urmă în sistemul silvic și cunoștea implicațiile unei asemenea fapte. Așadar, a sfidat legea și autoritățile, crezând că nu va putea fi prins, fapta având loc departe de ochii lumii. Iată că, oricât de sigur ești că nimeni nu te vede, există o „instanță divină” care e de partea legii. Și care a „ținut” cu cerbul. Mai ales că fapta s-a petrecut în Joia Mare (pe data de 2 mai a.c.).
S-a întâmplat în jurul orei 23.30, aproape de miezul nopții, când se presupune că toată lumea doarme. Numai că faptele penale sau ilicite se petrec de obicei noaptea, la adăpostul întunericului. Și polițiștii știu cel mai bine asta.

Oricât de aspre sunt pedepsele prevăzute de lege, braconaj se petrece destul de des în pădurile noastre, iar polițiștii și personalul silvic sunt în alertă, dar și în pericol. Mai ales aceștia din urmă, care nu de puține ori au fost atacați de hoții de lemne sau de braconieri.
Dar, totuși, „ulciorul nu merge de multe ori la apă”… cum probabil a înțeles și făptașul. Dar prea târziu.

Foto 1: Facebook/Andrei Zamfir; Foto 2: Pensiunea Valea Bradului, unde au fost găsite armele; Foto 3-4: Cerbul braconat.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI