1.5 C
Pitești
04 feb. 2023
spot_img

Ziua Internațională a iei la Vila „Florica”

Muzeul Național Brătianu, cunoscut publicului și ca Vila „Florica” (manager Mihai Alexandrescu), împreună cu Asociația Culturală de Tineret Vatra, președinte Valeria Coman, au organizat un eveniment menit să celebreze ZIUA INTERNAȚIONALĂ A IEI.

Invitați la eveniment – personalități ale culturii argeșene: Filofteia Pally – cercetător stiințific, expert național în etnografie la Muzeul Viticulturii și Pomiculturii Golești, Gheorghe Dobre – fost director al Casei de Cultură a Studenților Pitești, Cătălin Gherzan – manager Lexford Castel Ștefănești, Preot Ion Florin Grigore, coordonator al Grupului „Călugărița” al Parohiei Glâmbocata Leordeni, profesoarele Grațiela Tofan, Roxana Ticuță, Eugenia Zgreabăn, Lavinia Vieru, Luiza Ana-Maria Avram, Monica Minescu.

A fost practic o întrecere în frumusețe, pentru că majoritatea participantelor și invitatelor au onorat această zi purtând costume naționale, care de care mai frumoase. Ideea a fost să fie celebrată ia românească, atât prin programe artistice și dans, dar și prin parade/prezentări de costume populare autentice.
Au avut loc două prezentări de costume populare. În prima parte, câțiva copii au defilat pe o melodie a lui Gheorghe Zamfir,  fiecare participant arătându-ne și desenul iei pe care o poartă, iar câteva fetițe au rămas ulterior prezentării pentru a fi pictate de elevele Martin Cristiana, Sandu Ana și studenta Claudia Blîndu.

A urmat prezentarea costumelor populare de către eleve și studente, iar solista Miruna Ioniță, care ne-a uimit cu frumosul său costum popular pe care-l poartă cu mândrie și la Ansamblul „Plai de Dor” din Mioveni, din care face parte, ne-a încântat cu melodia „Florile de liliac”.

Ca un corolar al acestui eveniment, D-na Filofteia Pally a explicat participanților, folosind cuvinte meștesugite, ca de fiecare dată fiind o plăcere să o ascultăm, despre însemnătatea acestei zile și despre costumele văzute astăzi, din punctul de vedere al unui expert în etnografie.

A fost un eveniment de suflet, dar și un omagiu adus iei – cea mai frumoasă piesă tradițională de îmbracăminte, care a adus farmec de-a lungul istoriei, femeii românce, precum și a costumului popular românesc în general.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!