11.9 C
Pitești
24 mai 2024

De ce a venit Andreea Raicu la Mihăești

De ce a venit Andreea Raicu la Mihăești

Una dintre cele mai iubite vedete de la noi din țară, Andreea Raicu, a venit azi în comuna argeșeană Mihăești, la invitația primăriței Andreea Crîmpiță-Matei, ca ambasador al Organizației Salvați Copiii. A venit însoțită de președinta organizației, dna Gabriela Alexandrescu, precum și de o întreagă echipă de voluntari Salvați Copiii.

Dna Adina Păun, cadru medical, le-a vorbit adolescentelor din comunitate, prezente la întâlnirea organizată în două reprize, pe două grupe de vârstă (respectiv 11-14 și 14-18 ani), în sala de ședințe a primăriei, despre problemele specifice vârstei lor. S-a insistat pe cunoașterea anatomiei corpului lor, pe informarea fetelor privind menținerea igienei intime, a stării de sănătate a adolescentelor, despre începutul vieții sexuale, despre ce înseamnă consimțământ al unui act sexual, despre bolile cu transmitere sexuală, despre contracepție și prevenirea sarcinilor nedorite și despre orice problemă pe care fetele prezente în sală au putut-o scrie pe un bilețel, pentru a-și asigura anonimatul, și li s-a putut răspunde cu competență, la final.

Întâlnirea s-a bazat pe încurajarea fetelor spre a fi deschise și comunicative, pentru a putea vorbi cu cineva apropiat în familie sau în comunitate atunci când au nevoie de informații sau de ajutor. Li s-a explicat atât în termeni medicali, cât și psihologici, de ce e bine să ne cunoaștem corpul, să avem cu cine vorbi și lucruri mai intime, să avem curajul să aflăm adevărul. Nu trebuie ca lucrurile pe care ne e rușine să le discutăm cu alții, fiind de natură mai intimă, să rămână mari secrete, să ne ascundem trăirile, să nu putem cere ajutorul cuiva de încredere din apropiere, atunci când se întâmplă ceva neprevăzut.

Andreea Raicu le-a încurajat pe fete să iasă în fața sălii, să vorbească liber, să se poată exprima cu privire la stările și incertitudinile lor.

Lecția unei adolescente curajoase

Una dintre cele mai frumoase lecții pe care toți cei prezenți am primit-o la acest eveniment a fost aceea dată de o fată de 14 ani din comunitate, fără mamă, care a avut curajul să i se alăture Andreei Raicu și să iasă în fața celorlalte, pentru a expune ceea ce simte că se întâmplă greșit în jurul ei. Ea a vorbit atât de frumos despre trăirile sale și despre dorința de cunoaștere care se lovește de cele mai multe ori de prejudecățile celor din jur, încât ne-a emoționat până la lacrimi. Sincer, am primit o lecție de curaj de la un copil. Suntem siguri că și pentru ea, dar și pentru noi ceilalți, această întâlnire a însemnat un punct de cotitură în viața noastră. Un punct de înțelegere profundă a vieții.

Prima problemă de care se lovesc adolescentele, mai ales cele de la țară, sunt prejudecățile persoanelor în vârstă, vecine sau rude, care au fost educate într-un anume fel, într-o epocă în care discuțiile despre sexualitate erau subiecte tabu. Trăite într-o societate închistată, unde nu au vorbit niciodată deschis și fără jenă despre aceste subiecte, femeile – mame sau bunici, vecine sau rude – nu găsesc resursele de a le înțelege pe fetele de azi. Ele consideră că dacă ai o curiozitate despre un lucru mai intim, înseamnă că „îți stă gândul” la acesta. Însă problemele nediscutate, cum s-ar spune „ascunderea gunoiului sub preș” nu duce la nimic bun.

După aceste discuții, fetele au înțeles că nu trebuie să le fie rușine de corpul lor, că și organele sexuale fac parte din acesta și că e firesc să te îmbolnăvești de oricare dintre organele corpului tău. Ele au mai învățat că trebuie să consulți medicul – inclusiv ginecologul – dacă ai probleme medicale. Fetele și femeile care își îngrijesc corpul, care își fac analize și vizite medicale periodice, care practică o contracepție sănătoasă și informată, prevenind sarcinile nedorite și bolile cu transmitere sexuală, sunt sănătoase și fericite și se prețuiesc pe ele însele mai mult.

Andreea Raicu a avut un discurs extrem de aplicat și a dat exemple atât din copilăria sa, cât și din experiențele trăite de-a lungul vieții, despre cât este de important să putem vorbi deschis, fară teama de a fi judecate, fără jenă sau rușine, despre problemele corpului nostru. O cunoaștere cât mai bună a acestuia, a noțiunilor de anatomie și fiziologie umană, ajută la înțelegerea și preîntâmpinarea problemelor de orice fel.

La finalul întâlnirii, fiecărei adolescente i s-a oferit, din partea organizației Salvați Copiii, câte un pachet cu pliante informative și produse de igienă.

Un eveniment care a pus accent pe educarea copiilor, organizat la inițiativa primăriței Andreea Crâmpiță Matei. O primăriță implicată, cu viziune, apropiată sufletește de cei mici, care pune pe primul loc grija pentru ei. Cărora le-a construit o grădiniță modernă, precum și două locuri de joacă, le-a adus dotări de top în școli și care știe că de educația copiilor depinde valoarea societății de mâine.

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

11,000FaniÎmi place
2,350AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI