2.6 C
Pitești
30 nov. 2022
spot_img

De 3 săptămâni, Uzina nu mai dă lapte

De trei săptămâni Uzina Dacia nu mai asigură laptele pe care-l oferea ca antidot muncitorilor care lucrează în mediu cu toxicitate. Câteva mii de muncitori sunt privați de dreptul lor stabilit prin lege și prin contractul colectiv de muncă. Evident că oamenii sunt nemultumiți, pentru că 0,5 litri de lapte pe care-l primeau zilnic avea rolul de a atenua efectele nocive ale substanțelor cu care lucrează.
Legea 319/2006, cea care reglementează sănătatea și securitatea în muncă, prevede la art. 14 că alimentația de protecție se acordă în mod obligatoriu și gratuit de către angajatori persoanelor care lucrează în condiții de muncă ce impun acest lucru și se stabilește prin contractul colectiv de muncă și/sau contractul individual de muncă. De asemenea, legea prevede și sancțiuni pentru neîndeplinirea obligațiilor din lege, constituind contravenție încălcarea dispozițiilor art. 14, și sancționându-se cu amendă între 3000 și 6000 lei.
Surse din interior spun că sindicatul știe de această problemă, dar șefii uzinei motivează că nu găsesc o firmă care să livreze atâta cantitate, fiind nevoie de mai mult de o tonă de lapte pe zi.
Până în urmă cu 3 săptamâni firma Brădet era cea care îl livra și nu au fost probleme, dar se pare că ceva s-a întâmplat, fie firmei nu i-a mai convenit prețul de livrare, fie nu mai poate livra întreaga cantitate. A doua variantă nu pare a fi credibilă, existând posibilitatea de a încheia contract cu două firme, pentru a se asigura întreaga cantitate. Singura variantă credibilă este prețul, întrucât și pe rafturile magazinelor prețul laptelui aproape că s-a dublat în ultimele luni. Era firesc ca firma furnizoare să solicite și ea o majorare de preț. Înainte de Brădet, spun sursele noastre, uzina a avut contract și cu LaDorna, dar acest furnizor avea un preț prea mare, iar francezii nu au fost dispuși să îl plătească.
Cert este că legea prevede o sancțiune mult prea mică față de cheltuiala pentru achiziționarea întregii cantități de lapte, așadar se merge în continuare „pe burtă”, dacă se află, se află, dacă nu, nu. Ei, bine, uite că s-a aflat. ITM-ul aude?

Related Articles

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

URMĂREȘTE-NE PE REȚELELE SOCIALE

4,997FaniÎmi place
728AbonațiAbonați-vă
- Advertisement -spot_img

NOUTĂȚI

error: Continut protejat!!